Kardeş Üniversite ile Akademik İşbirliği
Eki 04, 2018

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi (AzMİU) arasında akademik iş birliği protokolü imzalandı. Bu protokol ile İTÜ, öğrencilerine ve akademisyenlerine sağladığı eğitim imkânlarına bir yenisini daha eklemiş oldu.

ITU- AZMIU-protokol-2018 (2)

Üniversitemizin ev sahipliğini yaptığı akademik iş birliği protokolü imza töreni 26 Eylül 2018 tarihinde Rektörlük Senato Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. İmza törenine Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, AzMİU Rektörü Prof. Dr. Gülçöhre Memmedova ve Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müsteşarı Necibe Nesibova’nın yanı sıra üniversite rektör yardımcıları ve fakülte dekanları katıldı. Karşılıklı imzalar atıldıktan sonra taraflar, ikili anlaşmanın önemine vurgu yaparak memnuniyetlerini dile getirdiler.

Prof. Dr. Gülçöhre Memmedova: “Daha güzel emektaşlığın başlangıcı olsun.’’

AzMİU Rektörü Prof. Dr. Gülçöhre Memmedova, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin teknik alanda Türkiye’nin en nüfuslu ve en nitelikli eğitim veren üniversitelerinden biri olduğunu ifade etti. Sözlerine protokolün önemine vurgu yaparak devam eden Memmedova, “Bu mukabele ile iki okul birbirlerinin eğitim programlarına dahil olabilecek. Hem Türk hem de Azerbaycanlı gençlerimize nitelikli eğitim imkânı sağlanacak. AzMİU’da öğrenimine başlayan öğrencilerimiz, 2 yıldan sonra eğitimlerine İstanbul Teknik Üniversitesi’nde devam edebilme şansı bulacaklar. Düşünüyorum ki bu mukabele her iki üniversite tarafından başarıyla yürütülecek. Hayırlı olsun ve gelecek daha güzel emektaşlığın başlangıcı olsun.’’ dedi.

ITU- AZMIU-protokol-2018 (1)

“Aynı nefesi almak, aynı senfoniyi söylemek’’

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca imza töreninde akademik iş birliğine dair görüşlerini belirtti. Akademik iş birliğinin bilimsel kapsamının yanı sıra iki ülke açısından sosyolojik-toplumsal önemine de değinen Karaca, “Bu iş birliği, bilimsel seviyede iki kurumu ileriye taşıyacak ve iki ülkenin bilim insanlarının fikirlerini, tecrübelerini paylaşabileceği ortam sağlanacak. Bu beraberlik bilimsel kazanımların yanında kültürel bir birliktelik, aynı nefesi alma, aynı senfoniyi söyleme, aynı şarkıyı tutturma açısından da çok önemli.’’ dedi.
Dostane bir atmosferde gerçekleşen imza töreni, karşılıklı kurumsal hediye takdiminin ardından son buldu. İmzalandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerliliğini koruyacak olan protokol, tarafların isteği doğrultusunda yenilenebilecek.

Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi

Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi (AzMİU), 1920 yılında Bakü Devlet Üniversitesi'nde “İnşaat Fakültesi’’ olarak, 1930-34 yıllarında bağımsız bir Yapı Enstitüsü olarak ve 1934 yılında Azerbaycan Sanayi Enstitüsü'nde “İnşaat Fakültesi’’ olarak eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmiştir. Azerbaycan Politeknik Enstitüsü'nün kurulmasıyla birlikte "İnşaat Fakültesi’’ bu kuruma taşınmıştır. Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu kararıyla 1975 yılında Azerbaycan İnşaat Mühendisliği Enstitüsü adıyla kurulmuştur. 2000 yılında, Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi olarak yeniden adlandırılmıştır. Hâlihazırda toplam 49000 m2 alana sahip olan Üniversite, 5 eğitim binasında yer alan 8 fakülteden oluşmaktadır. Mevcut 7036 öğrencisi olan AzİMU’da uluslararası eğitim programları da yer alıyor. Eğitim dilleri Azerice, Rusça ve İngilizce'dir.

Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi