Dünyaca Ünlü Yerbilimci Prof. Dr. Dan McKenzie İTÜ’de
Eki 05, 2018

İstanbul Teknik Üniversitesi, dünyaca ünlü bilim insanlarını ağırlamaya, öğrenciler ve araştırmacılarla buluşturmaya devam ediyor.

aybe_seminer_dan_mckenzie (2)

Dünya’nın en önemli yerbilimcilerinden olan ve bu alanda önemli başarılara ve ödüllere sahip olan Cambridge Üniversitesi Profesörü Dan McKenzie İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü (AYBE) Seminerleri kapsamında İTÜ’lü akademisyen ve öğrencilerle bir araya geldi.

İTÜ Maden Fakültesi İhsan Ketin Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminere, Maden Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Celal Şengör’ün yanı sıra çok sayıda akademisyen katıldı. Prof. Dr. Şengör yaptığı konuşmada, “Şüphesiz Dan McKenzie bugün yaşayan en büyük yerbilimci. Kendisi uzun zamandan beri üniversitemizin bir dostu. O burada birçok akademisyenin Cambridge Üniversitesi ile ilişkilerinde bir köprü oldu. İnanılmaz biri ve onu Üniversitemiz’de ağırladığımız için çok mutluyuz.” şeklinde konuştu.

aybe_seminer_dan_mckenzie (1)

Prof. McKenzie yaptığı konuşmada Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki volkanizma ve manto konveksiyonu hakkında önemli bilgiler verdi. 1987 yılından itibaren Türkiye tektoniği üzerinde de araştırmalar yaptığını söyleyen Dan McKenzie, günümüz teknolojisinde yer kabuğu hareketlerinin ve veri akışının eskiye göre daha hesaplanabilir olduğununu vurguladı. Yapmış olduğu çalışmalarla Orta Doğu ve Afrika kıtasındaki yer hareketlerinin adeta fotoğrafını çeken Profesör McKenzie’nin sunumu İTÜ’lü akademisyenler ve öğrenciler tarafından büyük ilgi ile izlendi.

Dan McKenzie Kimdir?

Yerbilimleri konusunda Nobel muadili sayılan Crawfoord Ödülü sahibi olan McKenzie, yeryüzünü meydana getiren plakaların milyonlarca yılda nasıl oluştuğunu, bunların birbirine göre göreceli hareketlerini ve bu hareketin sebebini ortaya koyan çok önemli araştırmalara imza attı. Geliştirdiği genişleme havzalarının oluşum modeli, bugün tüm petrol şirketleri tarafından arama çalışmalarında yaygın olarak kullanılan McKenzie, yerbilimlerinde devrimsel nitelikteki en önemli kuramlardan plaka tektoniği teorisinin kurucularından biri olarak görülüyor. Tüm meslek yaşamını Cambridge Üniversitesi'nde geçiren McKenzie doktorasını meşhur jeofizikçi Sir Edward C. Bullard'ın yanında yaptı ve halen Cambridge'deki Bullard Laboratories'de çalışmalarına devam ediyor. Kraliçe Elisabeth II tarafından Companion of Honour payesi ile ödüllendirilen McKenzie, yaptığı çalışmalar ile Türkiye jeolojisine önemli katkılar sağlamıştır.

aybe_seminer_dan_mckenzie (3)

Ödüller