Prof. Dr. Aydoğan Özcan “Derin Öğrenme”
Eki 05, 2018

İTÜ BeeTalks Bilim ve Teknoloji Zirvesi Konuşmaları Serisi Prof. Dr. Aydoğan Özcan’ın ''Mobile Microscopy and Sensing Using Computational Optics and Deep Learning'' başlıklı konuşmasıyla devam etti.

aydogan_ozcan-deep_learning (3)

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 2018–2019 Akademik Yılı’nda ''BeeTalks Bilim ve Teknoloji Zirvesi Konuşmaları Serisi''nin 2. toplantısı 2 Ekim 2018 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Fen, mühendislik ve tıp alanında dünya çapında yankılanan çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Prof. Dr. Aydoğan Özcan, Üniversitemiz’e konuk oldu. Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, T.C. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu ve çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katılım gösterdiği toplantıda ''Deep Learning'' (Derin Öğrenme) teknolojisi konuşuldu. Toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mehmet Karaca, “ülkemizin gurur vesilesi’’ sözleriyle bilim insanı Özcan’dan övgüyle bahsetti ve konuşması için teşekkür etti.

aydogan_ozcan-deep_learning (4)

Sağlık Alanında Yapay Zeka İçeren Nano Teknolojiler

Prof. Dr. Aydoğan Özcan, ''derin öğrenme'' kapsamında yürütülen çalışmalardan örnekler vererek konuya dair genel bir bakış açısı sundu. “Derin öğrenme’’ teknolojisinin çeşitli kullanım alanlarına ve sağladığı imkânlara değinen Özcan, tıbbi alanda günümüzün ve geleceğin akıllı görüntüleme, algılama ve teşhis sistemleri hakkında bilgiler vererek konuyu örneklendirdi. Bu doğrultuda sağlık hizmetlerinin daha verimli nasıl sunulabileceği hakkındaki deneyimlerini paylaştı.

İTÜ’de olmaktan büyük onur duyduğunu belirten Dr. Özcan, tele tıp ve küresel sağlık alanına gelişen yeni teknolojilerden ve bu teknolojilerin uygulama alanlarından bahsetti. Bu teknolojilerden bazılarını “Lenssiz Holografik Mikroskop ve Cep Telefonu Flüoresan Mikroskobu”, “LUCAS (Lensfree Ultra wide-field Cell Monitoring Array Platform based on Shadow Imaging)”, “LUCAS Holografik Mikroskop”, “Yüksek Çözünürlüklü LUCAS” ve “E. Coli Bakterisinin Cep Telefonuyla Tespit Edilmesi” şeklinde sıraladı. Bunların yanı sıra uygulama alanları olarak bu yeni teknolojinin bakım, tanı ve hastalık gözetim noktaları, kan sayımı, sperm sayımı ve su kaynaklı parazitlerin tespitinde kullanıldığını belirtti.

aydogan_ozcan-deep_learning (1)

Konuşmasının sonunda dinleyicilerinin sorularını da yanıtlayan Dr. Özcan, öğrencilerle birebir sohbet etti.

Deep Learning (Derin Öğrenme) Nedir?

Derin öğrenme, bir veya daha fazla gizli katman içeren yapay sinir ağları ve benzeri makine öğrenme algoritmalarını kapsayan çalışma alanıdır. Yapay zekanın en önemli ayağı olan derin öğrenme, sinyallerin veya verilerin otomatik analizi için çok katmanlı yapay sinir ağlarını kullanan makine öğrenme tekniklerinden biridir. İsmi, her biri birbiri üzerine yığılmış doğrusal olmayan bir işlem gerçekleştiren çeşitli yapay nöron katmanlarından oluşan derin sinir ağlarının genel yapısından gelmektedir. Görüntülerde belirli özelliklerin tanınması ve etiketlenmesi gibi ana akım uygulamaların ötesinde görüntü oluşturma, yeniden yapılandırma ve algılama alanlarında çığır açıcı çok sayıda fırsat sunmaktadır.

aydogan_ozcan-deep_learning (2)

Prof. Dr. Aydoğan Özcan

1978 senesinde doğan Aydoğan Özcan ortaokulda bilim ve matematiğe ilgi duymaya başlamıştır. 2000 yılında lisanstan mezun olduktan sonra Stanford Üniversitesinde 2002 yılında yüksek lisansını, 2005 yılında ise doktorasını tamamlamıştır. Buradan sonraki araştırmalarına iki yıl boyunca Harvard Tıp Fakültesi’nde devam etmiştir ve bu süreçte elektroniğin yanı sıra medikal konularına da ilgi duymaya başlamıştır. 2007 senesinde Kaliforniya Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan geçen Aydoğan Özcan, burada optik teknolojileri ve bu teknolojilerin hastalık teşhisinde nasıl kullanılacağına dair çalışmalar yapmıştır.

Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi