Taşkışla’nın Konuğu Dünyaca Ünlü Mimar Sergei Tchoban
Eki 12, 2018

İTÜ Mimarlık Fakültesi, GAD Vakfı ile birlikte düzenlediği konferansta modernizm, mimari sembolizm ve çizim çalışmalarıyla bilinen dünyaca ünlü mimar Sergei Tchoban’ı ağırladı.

Sergei_Tchoban_Lecture (3)

Eserleriyle çağdaş mimaride çığır açan Sergei Tchoban, İTÜ Taşkışla Kampüsümüz’de bulunan Nezih Eldem Konferans Salonu’nda Avrupa ve Rusya’da çağdaş mimari alanında öne çıkan son dönem çalışmalarını anlattı. Mimarlık sektörünün yanı sıra öğrencilerimizin de yoğun ilgi ile izlediği konferansta, 2013 yılında Berlin’de kurduğu Mimarlık Çizim Müzesi’nde sergilediği eserlerin çıkış noktalarını ve çalışma süreçlerinin üzerinde durdu.

Çağdaş mimarinin başyapıtları onun eseri

Eserleriyle bugüne kadar birçok prestijli ödüle layık görülen Tchoban’ın önemli eserleri arasında Federasyon Kulesi (Moskova), Dom Aquarée City Quartier (Berlin), Expo Forum (Berlin), Nevskaya Belediye Binası (St. Petersburg), Kazan Su Sporları Sarayı (St. Petersburg), Cubix Sineması (Berlin), Yahudi Kültür Merkezi (Berlin) ve Sinagog Chabad Lubavitch (Berlin) yer alıyor. Ayrıca projelendirdiği Milano EXPO 15 Rusya Pavyonu ve Berlin’de Sergey Kuznetsov ile gerçekleştirdiği Mimari Çizim Müzesi çağdaş mimarinin en güzel örnekleri arasında gösteriliyor.

Sergei_Tchoban_Lecture (1)

İTÜ’deki genç mimar adayları ile olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Tchoban, başarısının sırrını şöyle açıkladı; “Genç mimarlar karar verip uygulamaya geçmeliler. Bu durum yeni projelerine her zaman pozitif katkı sunacak. Doğru mu yanlış mı diye sorgulamak yerine çalışma arkadaşlarına güvenleri ve sürekli projelerine devam etmeleri sayesinde başarıyı yakalayacaklar.” Piyasadaki mimarların yenilikçi yaklaşımları ve yeni mezunların fikirlerinin toplumda yarattığı dönüşümsel sürece dikkat çeken Tchoban, mimarlıkta önemli olanın mevcut ulusal olasılıklarla en iyiyi yaratmak olduğunu vurguladı.

Sergei_Tchoban_Lecture (2)

Mimarlık sektörünün nabzını tutan etkinlik, dinleyicilerle gerçekleştirilen soru-cevap bölümünün ardından verilen kokteyl ile sona erdi.

Sergei Tchoban kimdir?

1962 yılında Rusya’nın Saint Petersburg kentinde dünyaya gelen Sergei Tchoban, 1995’te Berlin merkezli bir çalışma olan Tchoban Voss Architekten’e ortak olduktan sonra, 2006’da Sergey Kuznetsov ile Moskova’da SPEECH ofisini kurdu. 2009’da kurduğu Tchoban Vakfı, 2013 yılında Berlin’de Mimarlık Çizim Müzesi’ne (Museum for Architectural Drawing) dönüştü. 2010 ve 2012 yıllarında Venedik Mimarlık Bienali’nde Rus Ulusal Pavyonu’nun küratörü olan Tchoban ayrıca 2015 yılında EXPO Milano için Rus Pavyonu’nun da yapımını üstlendi.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi