TÜBİTAK Üniversite Proje Yarışmaları Sergisi İTÜ’de
Eki 16, 2018

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen “Üniversite Öğrencileri Proje Yarışmaları İstanbul Bölge Sergisi” 8-11 Ekim 2018 tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

savunma_sanayi_universite_isbirligi (3)

Sergide; Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması, Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması ve Öncelikli Alanlarda Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması kapsamında lisans ve ön lisans öğrencilerinin projeleri yer aldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İTÜ - TÜBİTAK Avrupa Bölge Koordinatörü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. İbrahim Özkol, geleceğin bilim adamlarını yetişmesi adına bu tür yarışmaları düzenlendiklerini belirtti. Üniversite öğrencilerinin çeşitli alanlarda yenilik içeren iş fikirlerini sektörün ihtiyaçları doğrultusunda hayata geçirmelerine destek olmayı amaçladıklarını ifade etti.

savunma_sanayi_universite_isbirligi (2)

Sektörün üst düzey yöneticileri İTÜ’de buluştu

3 gün süren etkinlik boyunca sergiye paralel olarak İTÜ Kariyer Merkezi tarafından düzenlenen “Bilişim ve Telekomünikasyon Sektörlerinde İnovasyon ve Girişimcilik” ve “Savunma Sanayiinde Üniversite İşbirlikleri” başlıklı panellere katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.

Savunma Sanayiinde Üniversite İşbirlikleri başlıklı panelin moderatörlüğünü Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca üstlendi. ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Sezai Alagöz, SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, ROKETSAN Genel Müdürü Murat Kurtuluş, THY Teknik A.Ş. Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel, TUŞAŞ Genel Müdürü Doç. Dr. Yıldırım Kemal Yıllıkçı ve ROKETSAN Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Yerebakan’ın konuşmacı olduğu panelde, üniversite sanayii iş birlikleri savunma sanayii perspektifinden ele alındı.

savunma_sanayi_universite_isbirligi (4)

Savunma sanayiinin beklentileri tüm yönleriyle ele alındı

Panelde ilk sözü alan ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Sezai Alagöz, savunma sanayiinin ülkenin gelişmesinde lokomotif rol oynadığını belirterek üniversite sanayi işbirliği kapsamında ASELSAN’ın üniversitelerle yaptığı çalışmalardan bahsetti. 2017 yılında 117 üniversite ile aktif bir şekilde proje yaptıklarını ve bugüne kadar üniversitelere 150 milyon doların üzerinde destek sağlandığını söyledi.

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş ise İTÜ’nün SAHA İstanbul’un kuruluşunda yer alan üniversite olduğunu hatırlattı. Savunma sanayiinin çok farklı ve yüksek teknoloji gerektiren bir alan olduğunu üniversitelerin ise mümkün olduğu kadar sanayiye yönelik proje yapıyor olmalarının önemini vurguladı. Savunma sanayiindeki firmaların sorunlarının üniversitede çözülmesi için fikri mülkiyet haklarının ve maddi getirilerin paylaşımı noktasında sınırların tam anlamıyla çizilmesi gerekliliğinin altını çizdi.

İTÜ proje takımlarına tam destek

ROKETSAN Genel Müdürü Murat Kurtuluş da uluslararası savunma sanayi ilişkilerinde önemli bir rol üstlenen ROKETSAN’ın bu yıl 30. yaşını kutladığını ve bu süreçte çok sayıda mühendislik alanı ile çalıştıklarını vurguladı. Kurtuluş, ROKETSAN olarak 21 üniversite ile protokol imzaladıklarını İTÜ’den ise hali hazırda İTÜ ROTEK ve İTÜ PARS Roket Takımlarını desteklediklerini ifade etti.

THY Teknik A.Ş. Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel ise Türkiye’nin yüzde yüz yerli ve milli projeler yapmak zorunda olduğunu, THY Teknik olarak 2023 yılına kadar, yurt dışından alınan parçaların tümünü yurt içinden yaptırmayı hedeflediklerini belirtti. Tokel, “Türkiye’de havacılığa üretim yapabilecek 750 firma var ve biz bu sayıyı 5000’e çıkaracağız. Üniversitelerimizin bu noktada bize katkısına gelince, teknoparkların ve laboratuvarlarının açılması gerekiyor. Firmaların küreselleşmesi adına eğitim sürecine ihtiyaçları olduğunu özellikle sertifikasyon eğitimini üniversitelerden almaları gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

savunma_sanayi_universite_isbirligi (1)

TUŞAŞ Genel Müdürü Doç. Dr. Yıldırım Kemal Yıllıkçı da şunları kaydetti, “Ülkemiz son 15 senedir özellikle savunma sanayiinde bir atılım içerisinde bulunuyor. 2003 yılında THY’nin 60 uçağı vardı bugün ise 360 uçakla uçak işletmeciliğinde dünyada ilk 10’da yer alıyor. Türkiye, uçak işletmesindeki başarısını önümüzdeki 10-15 yıl içerinde uçak üreticisi olma noktasında da göstereceğine inanıyorum.”

Staj Programlarının Güncellenmesi Gerekiyor

ROKETSAN Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Yerebakan konuşmasında, “Savunma sanayii teknolojileri yüksek teknolojinin en yoğun olduğu ilk alan, ikincisini ise sağlık teknolojileri oluşturuyor.” dedi. Yerebakan, üniversite sanayi iş birliği modelinde sektörün üniversiteden beklentilerini şöyle sıraladı; “Sektörün içerisine girdiğinizde üniversitenin tecrübe düzeyinde tasarım süreçlerinde destek vermesi, özellikle staj programlarını yeniden gözden geçirmesi ve programlarında güncelleme yapması gerekiyor. Akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin endüstriyle birleşmesini de çok önemli buluyorum.” dedi.

Etkinlik, Üniversite Öğrencileri Proje Yarışmaları İstanbul Bölge Sergisi’nde dereceye giren takımlara ödül takdimi ile son buldu.

Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi