İnşaat Sektöründeki Dijital Dönüşüm
Eki 19, 2018

Üniversitemiz, “BIM ve Ötesi: İnşaat Sektöründe Dijital Dönüşüm” başlıklı sempozyuma ev sahipliği yaptı. Sempozyumda kent mimarisi, altyapı, şehir planlaması adına Türkiye’den ve dünyadan örnekler paylaşıldı.

Teknoloji ve gelecek  (1)

Üniversitemiz “BIM ve Ötesi: İnşaat Sektöründe Dijital Dönüşüm” başlıklı sempozyuma ev sahipliği yaptı. Prota tarafından Üniversitemiz ve ODTÜ desteğiyle Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma, Cambridge, Carnegie Mellon ve Colorado State gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinden bilim insanları katıldı. Sempozyum ‘Tasarla-Uygula-Yakala-İlerle’ olmak üzere 4 ana oturumda gerçekleşti. Sempozyumda kent mimarisi, altyapı, şehir planlaması ve dünyadaki örnekler üzerinde duruldu, robotik yaklaşımlar ve geleceğe yönelik teknolojiler masaya yatırıldı.

Türkiye’de birçok yenilik gerçekleştiriliyor

Katılımcılar arasında bulunan Cambridge Üniversitesi’nden davetli konuşmacı Dr. Ioannis Brilakis, deprem sonrasında binalarda meydana gelen hasarlarda hızlı tespit için BIM teknolojisinin son derece önemli olduğunu ifade etti. Dr. Brilakis, “Haiti’deki depremi hatırlayın. Oradaki hasarı tespit etmek 3 yılı aldı. Bu teknoloji yetkililere ‘Şu binaları boş verin, bunlara bakın. Bunlar daha fazla risk barındırıyor’ deme imkanı veriyor ve hasar tespiti hızlı yapılabiliyor.” dedi. Dr. Brilakis ayrıca Türkiye’de inşaat sektöründeki gelişmelerin baş döndürücü bir hızla gerçekleştiğini belirterek, “Burada dünyaya örnek birçok yenilik gerçekleştiriliyor. Türkiye’yi yakından takip ediyoruz.” diye konuştu.

Teknoloji ve gelecek  (2)

Ne kadar enerji harcanıyor

Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Organizasyonunda (TNO) BIM Araştırmacısı Leon Van Berlo da tüm dünyanın bu teknolojiyi kullanmaya başlayacağını dile getirdi. Berlo, “Gelecekte tasarımcılar ve mühendisler yapıları tasarlarken maliyet, enerji ve iş sağlığı gibi birçok başlığı net verilerle daha sağlıklı dizayn edilebilecek. Hatta konut veya mülk sakinleri daha oturuma başlamadan yapının ne ölçüde enerji tükettiğini bilecek.” ifadesini kullandı.

Sorunlar anlaşılacak

Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Prof. Dr. Burcu Akıncı ise “Şu anda yapısal işlerde, işlemlere ve başlıklara tek tek bakılarak sorunlar anlaşılmaya çalışılıyor. Burada BIM teknolojisi kullanıldığında ise daha binayı yaparken sorunları yakalayıp ne olduğunu anlayabiliyoruz. Bu çerçevede çözüm üretebiliyoruz. Örneğin bir depremde binanın ayakta kalma ihtimali çok daha yüksek olacak.” dedi.

İnsan hatasının olmadığı yapı mümkün

Ankara merkezli Prota’nın Genel Müdürü Danyal Kubin, BIM teknolojisiyle yapı sektöründe baştan sona her şeyin kontrol altında tutulduğunu belirtti. Kubin, şöyle konuştu: “Örneğin BIM’le yapılan bir inşaatta kesinlikle su basması yaşamazsınız. İnsan hatasının olmadığı yapılar inşa edersiniz. ABD’de BIM ile yapılan ve kontrol edilen inşaatlarda hem maliyet %13 düştü hem de insana bağlı hataların hiç yaşanmadığı tespit edildi. Ultra ileri bir teknoloji. Prota olarak bu sempozyumu düzenlemekteki amacımız Türkiye’de de bu sistemin yayılmasını sağlamak. Türkiye’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Ataköy-İkitelli, Kabataş-Mahmutbey metroları BIM ile tasarlandı. Bu metrolar açıldıktan sonra hiçbir hata olmayacak. Hem daha kısa zamanda ve daha az maliyetli hem de daha ileri teknolojiyle yapılmış projeler bunlar. 3. Havalimanı BIM sistemine çok güzel bir örnek aslında. Burada birçok birim BIM ile tasarlandı. 3. Havaalanı dünyanın örnek projeleri arasında yer alıyor. Türkiye’de inşaat sektöründe birkaç yıl içinde bu teknoloji yaygın olarak kullanılacak. Bu sistemle çok daha mutlu ve güvenli bir ülke olacağız.”

Dijital bir platform ortaya koyduk

Sempozyuma İTÜ'den destek veren hocalardan İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esin Ergen Pehlevan, toplantı hakkında şunları söyledi:
"Sempozyuma çok yüksek bir katılım oldu, hatta kayıtlar 2-3 gun öncesinde doldu. Sempozyumun diğer benzer etkinliklerden farkı, sadece BIM teknolojinden bahsetmek yerine BIM’in otesini ortaya koymak, BIM yardımıyla inşaat sektörünün yaşayacağı dönüşümü tasvir etmek ve etkin bir veri paylaşımı ve iş birliğiyle verimliliğimizi nasıl arttırabileceğimizi incelemeyi hedeflemekti. Türkiye’de inşaat sektöründe BIM’le ilgili farkındalık seviyesi son birkaç yılda yükselmiş durumda. Bunun bir sebebi  uluslararası projelerde yer alan yüklenicilerimizin BIM’le ilgili deneyimlerini Türkiye’ye aktarması ve benzer uygulamaları Türkiye’deki projelerde de gercekleştirmesi. Bir diğer sebebi de, işverenlerin özellikle büyük ölçekli projelerde BIM’I zorunlu hale getirmesi.   Bu sebeplerden dolayı, BIM’in temel konularında belli bir bilgi seviyesine ulaşılabildiğini görüyoruz. Bu sempozyum yardımıyla, BIM'in inşaat sektörünün birçok probleminin çözümü için kullanılabilecek bir dijital platform olduğunu ortaya koyduk ve katılımcılara neden bir an önce BIM'e geçmeleri gerektiği konusunu açıklayan bir vizyon sağlamış olduk."