Güz Tiyatro Günleri
Kas 05, 2018

İTÜ Sahnesi ve mezunlarının kurduğu MİTÜS’ün iş birliğiyle İTÜ Güz Tiyatro Günleri, 23-27 Ekim arasında festival havasında gerçekleştirildi. Güz döneminin ilk yarısında yapılan festival, İstanbul genelindeki tiyatro severleri İTÜ’de buluşturdu. 4’ü özel sahnelerden olmak üzere 7 oyun İTÜ Kültür Hizmetleri Şube Müdürlüğü bünyesindeki Büyük Salon’da seyirciyle buluştu.

guz_tiyatro_gunleri (6)

İTÜ Sahnesi’nin eski oyuncularının bir araya geldiği mezun grubu MİTÜS, oyunlarıyla İTÜ Güz Tiyatro Günleri’nin açılış ve kapanışını yaptı. MİTÜS’ün ilk oyunu “Sondan Bir Önceki Gün” biletleri günler öncesinden tükendi.

Etkinliğin ikinci günü, İTÜ Sahnesi üyeleriyle kurulan “Seyyar Sahne”den Hakan Emre Ünal’ın oynadığı, Roland Topor’un “Masanın Altında” oyununu tek başına anlatmaya karar verişini anlatan “TROM” oyunu seyirciyle buluştu. Oyuncunun kendisi ve oyun karakterleri arasındaki geçişlerini aktaran bu alternatif izlek sanat severlerden büyük alkış aldı.

guz_tiyatro_gunleri (7)

Festivalde diğer üniversite toplulukları da sahnedeydi

Etkinliğin üçüncü gününde Yıldız Teknik Üniversitesi Oyuncuları ve İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi Tiyatro Kulübü’nün (ÖKM Sahnesi) oyunları sergilendi. Farklı üniversite topluluklarının üniversitemizde ağırlanmasıyla bir araya gelen öğrenciler söyleşi ortamı oluşturdu. Yıldız Teknik Üniversitesi oyuncuları “Sansürcü” Oyunu’nu ilk defa Güz Tiyatro Günleri ile İTÜ’de sergiledi. Ariel Dorfman’ın yazdığı Sansürcü, karmaşık olay örgüsü ile konfor alanımızı korumak ve genişletmek adına yaptıklarımızı sorgulamayı amaçlayan bir oyundu.

guz_tiyatro_gunleri (5)

İTÜ Sahnesi ile aynı sahneyi paylaşan kardeş topluluk ÖKM Sahnesi, İTÜ Güz Tiyatro Günleri’nde “Kasaplığın El Kitabı” adlı oyunlarını son kez seyirciyle buluşturdu. Bu sene de kapanış oyunlarının İTÜ tiyatro günleri kapsamında oynanması, hem bir gelenek oluşması hem de üniversitelerin tiyatro kulüpleri arasındaki birlikteliğin somutlaşması adına örnek oldu.

guz_tiyatro_gunleri (1)

Geçtiğimiz senenin en çok konuşulan üniversite tiyatro oyunlarından olan “Katil Joe” ile Galatasaray Üniversitesi Tiyatro Topluluğu seyircilere keyifli anlar yaşattı. Oyun, In-your-face nüveleriyle yarattığı sert üslubuna rağmen başarılı reji ve oyunculuk ile pek çok profesyonel oyuna adeta meydan okudu.

guz_tiyatro_gunleri (2)

Post modern tiyatro oyunları festivaldeydi

Etkinliğin son gününde oyununu sergilemek üzere Eskişehir’den gelen DEPO topluluğu “Genç Werther’in Acıları” romanından uyarlanan “Mektup” oyunu ile seyirci karşısına çıktı. Topluluğun ekip üyelerinden yazar Mesut Saltık ve oyuncu Mustafa Çabukel’in müdahaleleriyle roman önce “Bir Başka Werther’in Acıklı Güldürüsü” sonra “Mektup” olarak seyirciyle buluştu. DEPO’nun bu yeni yorumuyla oyun, insanların yaşadıkları acılar arasında bile gülebileceklerini seyircilere hatırlattı.

guz_tiyatro_gunleri (3)

Festivalin kapanışında MİTÜS, post-modern tiyatro araştırmalarına olanak veren Peter Handke’nin, tarihteki “Kaspar Hauser” adlı dil işkencesine maruz bıraktığı ilginç metnini farklı bir yorumla tiyatro severlere sundu. Bu oyun ile birlikte sona eren festivalin tamamında amatör ruhu kaybetmemiş başarılı toplulukları seyirci ile buluşturan İTÜ Sahnesi’nin oyuncuları düşüncelerini “Bu sene ilk defa yapılan etkinlik seyircilerden ve çevre topluluklardan çok olumlu geri dönüşler aldı. İTÜ Sahnesi ve MİTÜS olarak etkinliğin önümüzdeki senelerde büyüyerek gelenekselleşmesini planlıyoruz. Amatörlüğün hak ettiği yeri kazanmasını amaçlıyoruz.” diye belirtti.

Haber ve Fotoğraf: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi