Ünlü Bilim İnsanı Prof. Dr. Nader Engheta’yı Ağırladık
Kas 07, 2018

Üniversitemiz’in İTÜ Bilim ve Teknoloji Zirvesi Konuşmaları Serisi kapsamındaki son konuğu “Metamaterials at the Limits” başlıklı konuşmasıyla Prof. Dr. Nader Engheta idi.

Nader_engheta_haber (1)

Üniversitemiz, İTÜ BeeTalks kapsamındaki “Bilim ve Teknoloji Zirvesi Konuşmaları”nın 4.’sünde fizik ve mühendislik alanlarında çalışmaları bulunan ve dünyaca önemli ödüllere değer görülen Prof. Dr. Nader Engheta’yı ağırladı. Süleyman Demirel Kültür Merkezi Senato Odası’nda düzenlenen toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın ile Prof. Dr. Tayfun Kındap’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Nader_engheta_haber (3)

İTÜ bilim dünyasının önemli isimlerini buluşturuyor

Toplantının açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca yaptı. Rektörümüz Prof. Dr. Karaca, şunları söyledi: “ABD’deki Pensilvanya Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren, dünyanın en önemli bilim insanlarından Prof. Dr. Nader Engheta’yı İTÜ’de ağırlamanın mutluluğu içindeyiz. Prof. Dr. Nader Engheta, lisans eğitimini Tahran Üniversitesi’nde, yüksek lisans ve doktorasını California Teknoloji Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Prof. Engheta, Pensilvanya Üniversitesi’nde Elektrik ve Sistem Mühendisliği Departmanı’nda biyomühendislik, malzeme bilimi ve mühendisliği, fizik ve astronomi dallarında H. Nedwill Ramsey Profesörü’dür. Meta malzemeler, fotonlar, nano-optik, grafin optik, elektrodinamik, görüntüleme ve algılama, microdalga ve optik antenler, dalgaların alanındaki fizik ve mühendislik olmak üzere geniş bir alana çalışmaları bulunmaktadır. Yakın tarihte IEEE Nanoteknoloji Konseyi tarafından 2018 Pioneer Ödülü’nü almasının yanı sıra bilimsel başarı ödüllerine, altın madalyalara değer görülmüş çok önemli bir bilim insanıdır.”

Nader_engheta_haber (4)

Prof. Dr. Nader Engheta’dan Rektörümüze Teşekkür

Meta malzemeler (Metamaterials), dalgalar üzerinde olağandışı ötesinde etkileri olan yapılar olarak biliniyor. Bu disiplindeki bilim insanları, fiziği, mühendisliği ve nanoteknolojiyi, doğanın yapamayacağı şekilde dalgaları bükebilecek ve manipüle edebilecek teknolojiler geliştirmek üzerine çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bu noktada yaptığı çalışmalarla bilinen ünlü bilim insanı Prof. Dr. N. Engheta, seminer kapsamında “Metamaterials at the Limits” başlıklı bir konuşma yaptı. Prof. Dr. N. Engheta İTÜ’de bulunmanın büyük bir onur olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’ya daveti için ayrıca teşekkür eden Prof. Dr. N. Engheta, İTÜ’nün düzenlediği seminerlerin bilim dünyası açısından öneminin büyük olduğunu söyledi. İTÜ’nün açılış dersini veren Prof. Dr. Yaser S. Abu-Mostafa’nın yapay zeka ve makine öğrenimi konusunda önemli bir bilim insanı olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. N. Engheta, “Dr. Yaser S. Abu-Mostafa’nın da İTÜ’ye gelerek seminerlere katıldığını duydum. Kendisiyle sınıf arkadaşıydık.” şeklinde konuştu.

Bilimsel Keşif Heyecan Vericidir

Dalga madde etkileşimin tarihi serüveni hakkında bilgi veren Prof. Dr. N. Engheta, meta malzemelerin devrede olduğunu, günümüzde kullanılmak istenilen doğal malzemelerin nasıl şekillendirildiğini örneklerle anlattı. Dalga madde etkileşimini, doğal malzemeler, sentezlenmiş kompozit malzemeleri örnek vererek açıklayan Prof. Engheta, gizleme sistemleri, dönüşüm optiği, superlens ve hyperlens, derinden alt dalga boyu boşlukları, ES antenler, yakın-sıfır indeksli optikler gibi mekatronik ve uygulamalar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. N. Engheta, “Bilim insanları olarak, hep bir arayış içindeyizdir. Çünkü bilimsel keşif heyecan vericidir.” diyerek bilimsel yolculuğun önemine vurgu yaptı.

Nader_engheta_haber (2)

Doğa Bize Birçok Malzeme Verir

Prof. Engheta, sunumunda doğal malzemeler ve meta malzemeler hakkında da bilgi verdi. Meta materyallerin doğal malzemelerin kompozitleri olduğunu ve elektromanyetik dalgaları daha karmaşık şekillerde manipüle etmek için tasarlandıklarını vurgulayan Prof. Engheta, “Sınırlardaki meta-yapılar, gelecekteki cihazlar ve bileşenler için çeşitli işlevler yürütmek için heyecan verici platformlar sağlayacak.” dedi. Prof. Engheta, sözlerini Brian Edwards, Inigo Liberal, Nasim Mohammadi Estakhri, Yasaman Kiasat, Yue Li, Yaakov Lumer, Ahmed Mahmoud, Mario Mencagli ve Victor Pacheco-Pena’ya teşekkür ederek bitirdi.

Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi