“İTÜ TV ve Türkiye'de Televizyon Yayıncılığının Doğuşu”
Kas 16, 2018

Televizyon teknolojisinin Türkiye’ye gelmesini sağlayan ve TRT Televizyonunun kuruluşuna zemin hazırlayan İTÜ TV ile ilgili orijinal belgelere dayanarak hazırlanan sergi, 67 yıl önce başlayan beyaz camın gizli kalmış öyküsünü bugüne taşıyor.

taskisla yayin

15 Kasım Perşembe akşamı verilen açılış davetiyle sanatseverler ve tarih meraklılarıyla buluşan sergide Türkiye’nin ilk TV kamerası, ilk projeksiyon makinesi, ilk telesine makinesi, döneme ait fotoğraflar, İTÜ TV’de yayına çıkmış sanatçılarla röportajlar ve izleyici mektupları yer alıyor. Ekranın siyah-beyaz günlerini kültür ve teknoloji tarihi meraklılarıyla buluşturan sergi ilk kez gün ışığına çıkan belge ve nesneleri de içeriyor.

fecri program anons

macka studyosu program

“İTÜ TV”, RSG’nin 16. sergisi. İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde yer alan galeri, haftanın her günü 09.00-20.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor. RSG, İTÜ içinden ve dışından tüm sanatseverlere açık.

macka studyo bos

*Serginin temel kaynağı İTÜ TV döneminin tüm yönleriyle ilk kez ele alındığı “Televizyon Diye Bir Şey Varmış: Türkiye’de Televizyonculuğun Başlangıç Öyküsü 1951-1971 İTÜ TV Dönemi”* isimli İTÜ Vakfı Yayınlarından çıkan kitap. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın editörlüğünü Zeynep Şahin Tutuk’un yazarlığını üstlendiği, Burak Barutçu’nun ise yazar ile birlikte araştırmalarını üstlendiği kitabı önümüzdeki günlerde www.1773itu.com adresinden satın alarak İTÜ öğrencilerine destek olabilirsiniz.