IAESTE Türkiye Temsilcileri İTÜ’de
Kas 16, 2018

Türkiye Genel Merkezi Üniversitemizde bulunan uluslararası öğrenci değişim organizasyonlarından Milletlerarası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadelesi Birliği – The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience (IAESTE) Yıllık Temsilciler Toplantısı bu yıl da Ayazağa Kampüsümüzde gerçekleştirildi. 2 Kasım’da gün boyu süren toplantıda IAESTE Türkiye üyelerinden, 14 üniversiteyi temsilen 18 yetkili katıldı.

Temsilciler_toplantisi(3)

Yükseköğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilere ücretli staj imkânı sağlayan değişim programı IAESTE 70 yaşında. 1948 yılında Londra’da 10 ülkenin girişimleriyle kurulmuş olan, kâr amacı gütmeyen bağımsız ve tarafsız bir öğrenci değişim organizasyonu olan IAESTE, halen 87 ülkede faaliyetlerini sürdürmekte ve her yıl yaklaşık 4 bin stajyer öğrencinin değişimini sağlamaktadır. IAESTE; akademi, endüstri ve üniversite öğrencilerinin ortak çıkarlarını temsil eden ulusal komitelerin birleşiminden oluşan bir konfederasyon yapısına sahiptir.

Temsilciler_toplantisi(1)

10 bin öğrencinin staj değişim hareketliliği

Türkiye, İTÜ’nün girişimleri ile 1953 yılında kuruluşa katılmış ve 1955 yılında tam üye olmuştur. Milletlerarası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadelesi Birliği adı altında ülkemizde çalışmalarını sürdüren IAESTE Türkiye; akademik kurumlar, endüstri kuruluşları ve öğrenci çevrelerinin temsil edildiği bir ulusal komite desteğiyle çalışmaktadır. IAESTE Türkiye, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı genel merkez liderliğinde, üniversite temsilciliklerinden oluşan bir yapıdır. Kuruluşundan bugüne kadar 10 bine yakın Türk öğrenciye yurt dışında ve yine 10 bine yakın yabancı öğrenciye de ülkemizde staj imkânı sağlamıştır.

Temsilciler_toplantisi(2)

Staj değişiminin ülkemizdeki stratejisi İTÜ’de belirlendi

Her yıl genellikle Kasım ayında yapılan Temsilciler Toplantısı ise; geçmiş yıla dair değerlendirmelerin yapıldığı, üye üniversite temsilcilerinin kurumlarında yürütülen gönüllü öğrenci çalışmalarını ve yurtdışına staja giden öğrencilerinin tecrübelerini aktardığı, yeni üyelerin işleyiş hakkında bilgilendirildiği, gelecek yıla dair çalışmalar için ortak kararların alındığı bir Genel Kurul niteliği taşımaktadır. Bu yılki toplantıda da 2018 yılına ait istatistiki bilgiler paylaşıldı, 2019 yılı için üyelerden beklenen çalışmalar hakkında bilgi verildi. Aday öğrenci listelerinin oluşturulması ve yurtiçinde staj yeri temin edilmesi konularında izlenecek yollar kararlaştırıldı ve ilerleyen dönemlerde üye üniversitelerin çalışmalara katılmaları konusunda izlenecek farklı stratejiler üzerinde konuşuldu.

Temsilciler_toplantisi(4)

Program hakkında detaylı bilgi için tıklayınız: iaeste.itu.edu.tr / iaeste.org.tr

Haber ve Fotoğraf: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi