İSO 2018 Çevre Ödüllerine İTÜ Damgası
Ara 05, 2018

İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen "Çevre Ödülleri Töreni"nde özel kategoride verilen 4 ödülün sahibi oldu. Çevre alanındaki kurumsal projeleri ve akademik yayınlarıyla ülkemize değer katan İTÜ’lü akademisyenlerin çalışmaları 4 ayrı ödül aldı.

iso_odulleri_2018 (1)

Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşların, çevreci ürünlerin, daha az enerji ve ham madde ile üretim sağlayan projelerin ve sürdürülebilirlik ve çevre yönetimi alanındaki çalışmalarının yarıştığı İstanbul Sanayi Odası (İSO) 2018 Çevre Ödülleri sahiplerini buldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla gerçekleşen İSO Çevre Ödülleri’nde Büyük Ölçekli Çevre ve Sürdürülebilirlik Yönetimi, Büyük Ölçekli İşletme Çevre Dostu Uygulama Projesi, Jüri Özel Ödülü, KOBİ Çevre Dostu Uygulama Projesi, Özel Kategori – Kurum/Kuruluş, Özel Kategori – Akademisyen konularında ödüller verildi.

İTÜ çevre konusundaki akademik ve inovatif çalışmaları ile özel kategoride verilen bu 4 ödüle değer görüldü. Akademisyenlerimiz ödüllerini, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın elinden aldı.

iso_odulleri_2018 (2)

Arı Teknokent Memsis firmasına birincilik ödülü

İTÜ Arı Teknokent çatısı altında faaliyet gösteren Memsis Çevre Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Ltd. Şti. “Su/Atıksu Arıtımı ve Geri Kazanımında Yerli Membran ve Modüllerin Geliştirilmesi” çalışmasıyla kuruluş kategorisinde birinci olurken, İTÜ Çekirdek girişimlerinden Nanomik Nanobiyoteknoloji San. Tic. Ltd. Şti. ”Taze Meyve/Sebzelerin Raf Ömrünü Arttıran İnsan ve Çevre Sağlığına Dost Doğal Koruyucu: Mikoks” projesi ile üçüncülük ödülüne değer görüldü. Ödülleri Memsis adına Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Nanomik adına ise Buse Berber Örçen teslim aldı.

Akademisyenlerimizden çevreci ve inovatif projeler

İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Yangın Gömeç “Tavuk Atıklarının Havasız Arıtımı Sonrasında Anammox Yolu ile Amonyak Gideriminin Araştırılması” çalışmasıyla ödül aldı. İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Gökçe Kor Bıçakçı ise “Anaerobik Çürütme Prosesinde Uygulanan Mikrodalganın Arıtma Çamurundaki Triklosan Giderimine Etkisi” başlıklı çalışmasıyla ödüle değer görüldü.

iso_odulleri_2018 (3)

“Ekolojik sistemlerin korunmasına yönelik çalışmalarımız sürecek”

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca alınan ödüllerle ilgili, “İnsan kaynaklı çevre sorunlarının her geçen gün artması araştırma ve eğitim kurumlarına önemli sorumluluk yüklüyor. Bir yandan sanayi ile iş birliği içinde çalışıyor, diğer yandan sürdürülebilirlik, çevre düzeni, sıfır atık ile ilgili konularda farklı ölçeklerde bilimsel projeler geliştiriyoruz. Üretimde toplum faydasının artması, sürdürülebilirlikle ilgili çalışmaların sosyal inovasyon da içerecek şekilde yürütülmesi için geniş bakış açıları gerekiyor. Günümüzde üretimde ve sanayide çevreciliği ‘daha az enerji ve hammadde ile üretim’ tanımıyla kısıtlayamayız.

Sanayinin sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlı üretim yapmayı bir rekabet unsuru, katma değer haline dönüştürmesi gerekiyor. Bu adımlar üniversitelerin yenilikçi yaklaşımlarıyla atılabilir. Bunun özendirilmesi gerekiyor ve ISO Çevre Ödülleri de bu özendirmeyi doğru bir tutumla yapıyor.

İTÜ, bir yandan sürdürülebilir bir gelecek için gerekli olan bilim ve teknolojilerin üretimi için çalışırken; diğer yandan da yaşam kalitesi yüksek, sürdürülebilir ve doğa dostu yerleşkeleri ile tüm topluma örnek olma bilinç ve sorumluluğu ile hareket ediyor.
İTÜ’nün 250 yıla yaklaşan kurumsal kimliğine ve İTÜ’lü olma kültürüne yakışan çalışmaların ödüle değer görülmesi ülkemiz ve üniversitemiz adına gurur verici. Burada ödül alan akademisyenlerimizi ve Teknokent firmalarımızı canı gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.