MEMS Cihazı Geliştiren Öğrencilerimize TÜBİTAK’tan Birincilik
Ara 12, 2018

Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencilerimiz Mehmet Tuğrul Birtek ve Berke Erbaş, tasarladıkları kanserde erken tanı amaçlı ve nanoteknoloji temelli MEMS cihazı ile 229 proje arasından birinci seçildi.

nanotek_mems_proje-2018 (4)

Öğrencilerimiz, iki yıldır üzerinde çalıştıkları bir proje kapsamında kanserin erken teşhisi için nanoteknoloji temelli MEMS cihazı ile bir de çip geliştirdi. Şeker ölçüm aleti gibi çalışacak ve kandaki kanserli hücre varlığını tespit edilebilecek cihaz, TÜBİTAK Ulusal Öncelikli Bitirme Projesi Yarışması’nda ipi göğüsledi.

İTÜ Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'ndeki özel laboratuvarda Prof. Dr. Levent Trabzon’un danışmanlığında çalışmalarını sürdüren Mehmet Tuğrul Birtek ve Berke Erbaş projelerini anlattı.

nanotek_mems_proje-2018 (3)

Cihaz erken teşhisle hayat kurtaracak

2016’da kanser tanısı üzerine teşhis yapabilen bir mikroçip projesi üzerine çalışmaya başlayan öğrencilerimiz, üçüncü sınıfa geçtikten sonra kuramsal ve uygulamalı çalışmaları bir arada sürdürmüş. Mikro boyutlu üretim yöntemlerini öğrenen ikili, yoğun çalışmaların sonunda kanser teşhis cihazı geliştirmeyi başarmış.

MEMS cihazının kanser tanı testlerini laboratuvar ortamından çıkartıp hasta başı tedaviye uygun bir hale getireceği düşünülüyor. Şu an hücre testleri üzerinde çalışan Birtek ve Erbaş, olumlu çıktılar almaları hâlinde klinik uygulamalara geçmeyi planlıyorlar. Projeyi akademik ve ticari bir faaliyet haline dönüştürmeyi de hedefleyen öğrencilerimizin çalışması, geleceğe ışık tutuyor. Zira, kanser ölçüm ön tanı cihazlarının 5 ila 10 yıl sonra dünyanın hizmetine sunulacağı öngörülüyor.

nanotek_mems_proje-2018 (5)

“TÜBİTAK en iyi lisans bitirme proje ödülünü aldık”

Patent başvurusu da yapılan MEMS cihazı, dünyada bugüne dek klinik olarak birebir uygulanmadığından hastalar üzerinde sonuç verip vermediği bilinmiyor. Öğrencilerimiz bunu sonraki aşamalarda gerçekleştirmeyi hedefliyor ve çiplerin verimliliğini artırarak cihaz performansını yükselttikten sonra, kan üzerinde yapacakları testlerden sonuç almayı umuyorlar.

MEMS cihazı tasarlanırken, insan saçı kalınlığında mikro kanallara sahip çipler kullanılmış. Kandaki kanser hücrelerinin bu çiplerin içine giren hücrelerin karakterize edilmesiyle tespit edilmesi amaçlanıyor. Öğrencilerimizin tasarladığı MEMS cihazı, işte bu hücrelerin boyutsal ve elektriksel farklılıklarından yararlanarak riski ölçecek ve kanserde erken teşhis elde ederek hastaları uyaracak.

nanotek_mems_proje-2018 (2)

" İTÜ MEMS Ar-Ge Merkezimiz biyolojik uygulama projeleri ile öne çıkıyor”

Projenin danışmanlığını üstlenen Makine Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Levent Trabzon ise bu başarıda, İTÜ MEMS Ar-Ge Merkezi’nin büyük etkisi olduğunun altını çiziyor. Projenin, ulusal ve uluslararası birçok yarışmada dereceye girdiğini söyleyen öğretim üyemiz, iki öğrencilerimizi sabırlı ve disiplinli çalışmalarından dolayı kutluyor.

nanotek_mems_proje-2018 (1)

Bu merkezimizde, 2008’den beri mikro-nano sistemlerin üzerinde çalışarak özgün malzeme üretimi ve mühendislik uygulamalarını gerçekleştirdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Levent Trabzon, biyolojik uygulamaya yönelik taşınabilir laboratuvar ortamlarının tasarımı ve üretimi üzerine çalıştıklarını da sözlerine ekliyor. Bir “araştırma üniversitesi” olan İTÜ’nün, Ar-Ge ve laboratuvar altyapısını lisans öğrencilerine de sunmasının fark yarattığını belirten akademisyenimiz, bu olanakların etkin kullanılması hâlinde Ar-Ge nitelikli lisans bitirme projelerinin sayısını artıracağını düşünüyor.

İTÜ Ailesi olarak, öğrencilerimiz Mehmet Tuğrul Birtek ve Berke Erbaş ile proje süresinde onlara yol gösteren öğretim üyemiz Prof. Dr. Levent Trabzon’u tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi