Hizmet İhracatında En İyi Devlet Üniversitesi İTÜ
Ara 27, 2018

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin yaptığı Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı araştırmasına göre, Türkiye’nin en iyi devlet üniversitesi seçildik.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı desteğiyle, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından üçüncü kez düzenlenen Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Ödül Töreni; Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı araştırmasına dair sonuçlarının açıklandığı törende, eğitim sektöründe yer alan üniversitemiz devlet üniversiteleri kategorisinde birinci oldu.

tim-1

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Eğitimde uluslararası başarı, sürekli kaynaklara bağlı”

Etkinliği değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Karaca, üniversitemizin uluslararası eğitim ve araştırma başarısının tarafsız veriler ışığında hazırlanmış stratejik planımız ve bu doğrultuda belirlenen yol haritasının ölçülebilir adımlarla ilerlememizden kaynaklandığını söyledi. Uluslararası eğitimde başarının, bu amaca ayrılan sürekli kaynaklara bağlı olduğunu belirten Rektörümüz, üniversitemizde akademik ve idari kadromuzdan oluşan komisyonun öğrenci çıktılarına odaklandığına dikkat çekti. Böylece, İTÜ’nün küresel bilgi birikimine ve teknolojik gelişime liderlik ettiğini vurguladı.

Eğitimde İTÜ ekolü dünyaya yayılıyor

Geçen yıl “araştırma üniversitesi” olarak, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının yürüttüğü Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi’nde yer almamızın üniversitemize büyük motivasyon sağladığını belirten Rektörümüz, uluslararası iş birlikleri yoluyla da eğitim kalitemizi dünyanın farklı bölgelerine yaydığımızın altını çiziyor. Bunun en açık örneklerinden biri olarak ise Cibuti, Arnavutluk ve Ukrayna’ya yaptığımız eğitim ihracatını gösteriyor.

Uluslararası çapta bilinirliğin iş birliklerine etkisi

Eğitim ihracatı projelerinde uluslararası çapta bilinirliğin önemli bir unsur olduğunu kaydeden Rektörümüz, Türkiye’nin üç kıtaya yakın coğrafi konumunun ve üniversitemizin İstanbul’da bulunmasının uluslararası iş birliği süreçlerinde önemli rol oynadığını söylüyor. Prof. Dr. Mehmet Karaca, bu konudaki düşüncelerini şu sözlerle açıklıyor:

“Eğitim ihracatında faaliyet gösteren üniversitelerimiz ilk olarak, verdikleri eğitimin ve hazırladıkları projelerin endüstrinin ve yeni kuşak öğrencilerin beklentilerine uygun olup olmadığını sorgulamalı, değişime liderlik etmelidirler. Bu yönde düşündüğümüzde üniversitelerimiz hem ulusal hem de uluslararası çapta sürdürülebilir, kesintisiz ve bir yandan da sosyal sorumluluk taşıyan çalışmalarda yer almalıdır. Yaratıcı, etkileşim hâlinde ve hem akademik dünyaya hem de topluma ilham veren deneyimler tasarlanmalıdır. Bunun en güzel emsallerinden biri, binlerce kadına ulaşan bir eğitim zinciri başlatarak internet okuryazarlığı, ambalaj ve paketleme, ev ekonomisi gibi konularda eğitim verdiğimiz Kız Kardeşim projesidir. “Hayat boyu eğitim” felsefemizin diğer bir boyutu da İTÜ Sürekli Eğitim Merkezi’nde verdiğimiz eğitimlerdir. Üniversite misyonlarının birbirinden farklılaşıp çeşitlenmesiyle birlikte, uluslararası eğitimde sürekli iyileşme ve kalite güvencesi sağlayan bu tür çalışmalar zamanla artacaktır.”

Firmalar sektörlerden firmalar ödüllerine kavuştu

Törende, Türkiye genelinde en çok ihracat yapan ilk 10 firma ile 17 sektörde ilk 3 sırayı alan firmalar ödüllendirildi. 2017 verilerine göre yapılan sıralamada, Türk Hava Yolları (THY) Türkiye genelinde birinci oldu. İkinci sırayı SunExpress alırken, üçüncü firma ise Pegasus oldu. İstanbul Havalimanı'nı inşa etmekte olan 4 şirketli konsorsiyumdaki firmalar ise özel ödüle değer görüldü.

tim-2