İTÜ’de 2018 Yıl Sonu Toplantısı
Ara 28, 2018

Geleneksel Yıl Sonu Toplantısı’nda, ardımızda bırakmaya çok yaklaştığımız 2018 yılı, üniversitemiz açısından değerlendirildi.

yil_sonu_toplantisi_2018 (3)

Üniversitemiz 2018 yılını, birlik ve beraberlik ruhunun yaşatıldığı ve yeni projelerin konuşulduğu Yıl Sonu Toplantısı ile değerlendirdi. İTÜ Rektörlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, üniversitemizin 245 yıldır ülkemizin geleceğini şekillendirdiğini ve bu doğrultuda hazırlanan 2017-2021 Stratejik Planı’na göre devam edenler ile 2019’da geçirilecek projeleri İTÜ Ailesi ile paylaştı.

yil_sonu_toplantisi_2018 (2)

Akademisyen ve öğrenci arasındaki bariyerler kalktı

Üniversite olarak verdiğimiz danışmanlığın önemine dikkat çeken Rektörümüz, geçen yıl hayata geçirilen ve yüzde 70’in üzerinde başarı oranı yakalayan danışmanlık dersi ve kariyer danışmanlığı dersleri sayesinde, akademisyen ile öğrenci arasındaki bariyerlerin kalkmasının önemine işaret etti. Karaca, “Üniversite olarak, akademik danışmanlığın başarılı olmasını sağlamak için açık sorumluluk üstleniyoruz. Öğrenen ve öğreten arasındaki ilişkinin ve aktarım modellerinin geleceğini düşünerek hareket etmemiz gerekiyor. Değişen kuşakların yeteneklerini ve ilgi alanlarını dikkate alıp öğrencilerin üniversite yaşamına, iş yaşamına, kısacası hayata hazırlanmalarını amaçlıyoruz.” dedi.

yil_sonu_toplantisi_2018 (9)

Bölümlerin akademik performansları değerlendirildi

Üniversitemizdeki bölümlerde araştırma alt yapısı ve veri tabanlarıyla ilgili çalışmalar yapıldığının üzerinde duran Karaca, bilimsel araştırmalardan kaliteli çıktılar elde etmenin öncelikli hedef olarak belirledi. Araştırma çıktıları konusunda sayısal yönden üst sıralarda olduğumuzu hatırlattı ve sonrasında, yeniden yapılanan araştırma ekosistemimizle aynı emek, süre ve bütçe şartlarında daha nitelikli çıktılara ulaşılacağına dair inancını dile getirdi.

İTÜ’de yapılan akademik yayın sayısının 2013 yılında 1600 iken, geçen yıl yaklaşık olarak 2000’e kadar çıktığını vurgulayan Rektörümüz, önümüzdeki yıllarda nitelikli bilimsel çıktıya odaklanmamız gerektiğini, bu yoldaki hedefin ise akademik yayınların yarısının nitelikli çıktıya dönüşmesi olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Karaca ayrıca, mezunlarımızın yurt dışındaki üniversitelerle bağlantı kurmaları ve hatta o ülkelerdeki yükseköğrenim kurumlarında akademik görevler almalarının, bilimsel yayınların kalitesine ve atıf sayısının artmasına etkisi üzerinde durdu.

yil_sonu_toplantisi_2018 (1)

İTÜ ARI Teknokent’teki firma sayısındaki çarpıcı yükseliş

Rektörümüz konuşmasında, girişimcilik ekosistemimizin çatısını oluşturan ve üniversite - iş dünyası iş birliği noktasında bir model hâline gelen İTÜ ARI Teknokent’teki araştırma firmaları hakkındaki verileri ise şu sözlerle paylaştı: “İTÜ ARI Teknokent’teki Ar-Ge firmalarının sayısı 303’e yükseldi. Bunların 79’u akademik firma niteliğinde. Burada devam eden 715 projeden 126’sı ise akademik firmalarımıza ait. Bunların dışında da 281 projede İTÜ’lü akademisyenlerimiz danışmanlık sunuyor. Kurulduğu 2012 yılından bu yana, toplam 272 milyon dolar AR-GE ihracatı yapan İTÜ ARI Teknokent’in 2017 yılı Ar-Ge ihracatı 40 milyon doları geçti. Burada bulunan öğrenci sayısı ise 2018’de 592’den 1080’e yükseldi ki bu sayı Teknokent çalışanlarının üçte biri anlamına geliyor. Bu durum, İTÜ ARI Teknokent’in gençleri araştırmaya en iyi şekilde entegre eden noktalardan birisi olduğunu gösteriyor. Staj olanaklarının iki katına çıkması da bunu doğruluyor.”

Sporda, sosyal sorumlulukta ve diğer alanlardaki gelişim

Rektörümüz konuşmasının son bölümünü, İTÜ’nün 2018 yılında sporda, sosyal sorumlulukta ve toplumsal projelerde aldığı mesafeye ayırdı. Üniversitemizin son 6 yıldır sadece eğitim-öğretimdeki gelişimiyle sınırlı kalmayıp aynı zamanda bu ekolü ihraç etmesinin kayda değer olduğunu söyleyen Karaca, İTÜ’nün bu yolla Ukrayna ve Bosna Hersek gibi pek çok ülkeye ulaştığının altını çizdi.

Başta Boeing firmasıyla yaptığımız iş birliği olmak üzere, İTÜ’nün bu yıl yaptığı uluslararası iş birliklerinin birçok ödüle değer görüldüğünü anlatan Karaca; İTÜ Mezun Platformu’nun aldığı iki uluslararası ödüle, yeni sponsorlukla güçlenen İTÜ Basket takımımıza ve üniversite kuluçka merkezleri arasında dünyada üçüncü olan İTÜ Çekirdek’in göz alıcı performansına da değindi.

yil_sonu_toplantisi_2018 (6)

Rektörümüz, üniversitemizin katıldığı en önemli sosyal sorumluluk çalışmalarından olan Kız Kardeşim’e ayrı bir parantez açtı. Ardından, Londra’da düzenlenen Uluslararası Kurumsal Sosyal Sorumluluk Mükemmellik Ödülleri’nde (The International CSR Exellence Awards) Uluslararası Fırsat Eşitliği Ödülü kazanan projeyi, İTÜ’nün sosyal sorumlulukta da kendini göstermesinin kanıtı olarak niteledi.

Karaca konuşmasını şöyle tamamladı: “2018, üniversitemiz için hem ulusal hem de uluslararası arenada başarılı bir yıl oldu. Bu başarılarımızı, bireysel başarının ötesinde ve ortak çalışma kültürümüzün meyveleri olarak görüyorum. Tüm İTÜ’lülere sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yeni yıl diliyorum.”

yil_sonu_toplantisi_2018 (8)

Sahne sırası İTÜ’ye emek verenlerin

Yıl Sonu Toplantısı’nda, bu yıl emekli olan İTÜ’lülere plaketleri, hizmette 30. ve 40. yılını dolduran İTÜ’lülere ise belgeleri verildi. Hemen ardından, günün anısına hatıra fotoğrafları çekildi. 2018’e veda niteliğindeki etkinlik, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı (İTÜ TMDK) konseriyle devam edip fuaye alanındaki ikramla sona erdi.

yil_sonu_toplantisi_2018 (5)

yil_sonu_toplantisi_2018 (4)