İTÜ ROV Takımı’na Roboik Yarışmaları Ödülü
Oca 03, 2019

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından düzenlenen İnsansız Su Altı Araçları Prototip Yarışmasında üniversitemiz adına yarışan İTÜ Pruva ROV Takımı, 10 bin liralık üçüncülük ödülünü Roboik Yarışmaları kapsamında düzenlenen törende aldı.

roboik_yarisma (1)

SSB, ülkemizin askeri ve sivil teknolojilerle gelişmesine katkı sağlamak hedefiyle 2017 yılından itibaren Roboik Yarışmaları düzenliyor. Bunlardan biri olan İnsansız ve Otonom Deniz Araçları Yarışması kapsamındaki İnsansız Su Altı Araçları Prototip Yarışması kategorisinde, her yıl üniversite ve lise öğrencileri mücadele ediyor.

Yarışmanın 2018 ayağında finale kalan 8 üniversite ve 2 lise takımı enkaz çıkarma, montaj, mayın imha ve otonom görevlerini yerine getirmeye çalışmıştı. Doç. Dr. Yusuf Usta danışmanlığında; Takım Kaptanı Cem Furkan Koç, Talha Dadak, Erdem Yusuf Gökduman, Üsame Şahin, Abdullah Enes Bedir, Furkan Kemal Kart ve Burak Çoban’dan oluşan İTÜ ROV Takımı, üçüncü sırayı almıştı.

roboik_yarisma (4)

Törene katılan ve ödülü değerlendiren Makina Mühendisliği Bölümü öğrencimiz ve İTÜ ROV Takım Kaptanı Cem Furkan Koç, bu tip yarışmaların teorik bilgiyi uygulamaya dönüştürdüğünü belirtti. Takım Kaptanı, ekibin başarısını: “Su altı sistemleri geleceği olan bir alan ve bu alanda ürün geliştirip başarılı olmaktan ötürü gururluyuz. Başta danışmanımız Yusuf Usta olmak üzere, tüm takım arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” sözleriyle paylaştı.

İTÜ Ailesi olarak biz de İTÜ ROV Takımı’nı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

roboik_yarisma (2-1)

Roboik Yarışmaları nedir?

Savunma Sanayi Başkanlığı bu yıl ROBOİK çatısı altında, savunma sanayi alanında günümüzde önemi giderek artan insansız ve otonom sistemler üzerine, iki alanda üç farklı yarışma düzenledi.

İkinci kez düzenlendiği 2018’de sadece tasarım yarışması olarak kalmadı ve etkinliğe ilk kez İnsansız Su Altı Araçları Prototip Yarışması ile İnsansız / Otonom Deniz Sistemleri Endüstriyel Tasarım Yarışması da eklendi.

roboik_yarisma (6)

Prototip yarışmaları, özellikle silahlı kuvvetlerden gelen geri bildirimler eşliğinde otonom görevlerin ön planda olduğu senaryolara odaklanmasıyla biliniyor. Bir senaryoda su altı sistemleri için enkaz çıkarma görevi ifa edilmesi beklenirken, diğer senaryoda insansız kara aracının haritalama, tanıma ve imha görevlerin aynı senaryo dahilinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

ROBOİK dahilinde düzenlenen İnsansız / Otonom Kara Araçları (İKA) Geliştirme Yarışması ise katılımcı ekiplere platform desteği sağlamasıyla öne çıkıyor. Böylece, katılımcıların algoritmalara odaklanarak yerli ve milli yazılımlar geliştirmeleri hedefleniyor.