Emekli Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mehmet Nadir Yücel'i Kaybettik
Oca 10, 2019

Ülkemizde bilgisayar mühendisliğinin kurulması ve gelişmesi yolunda çok önemli hizmetlerde bulunan emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Nadir Yücel aramızdan ayrıldı.

Bilgisayar ve Bilişim Fakültemizden emekli olan bilim insanımızın cenazesi, 9 Ocak’ta Taşkışla Binasında yapılan törenin ardından Dolmabahçe Camii'nde kılınan öğle namazını takiben defnedildi.

Merhuma Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve tüm akademik camiaya baş sağlığı dileriz.

prof_dr_mehmet_nadir_yucel

Prof. Dr. Mehmet Nadir Yücel kimdir?

31 Temmuz 1930 tarihinde Haymana’da doğan Yücel; ilk, orta ve lise öğrenimlerini Ankara’da tamamladı. Ankara Gazi Lisesi’nden mezun olduktan sonra üniversitemizdeki eğitimine başladı. Bu sırada yurt dışı burs sınavını kazanıp elektronik mühendisliği öğrenimi amacıyla 1953 yılında İngiltere’ye gitti. Liverpool Üniversitesi’ndeki mühendislik lisans eğitimini onur derecesiyle bitirdi.

İngiltere’de ve Almanya’da çeşitli firmalarda staj yaptıktan sonra Türkiye’ye dönen akademisyenimiz, şu an TRT olan Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nde çalıştı. Askerlik görevini Genelkurmay İlmi İstişare Başkanlığı’nda yerine getirdikten sonra, 1958 yılında NATO’da araştırmacı olarak görev aldı ve yurt dışına tekrar gitti. Lahey’deki Shape Teknik Merkezi ile Paris’te görevler üstlendi. Doktorasını ise Prof. Jean Ville ile Paris Fakültesi’nde tamamladı.

1968 yılında yurda dönerek Elektronik Hesap Bilimleri Enstitümüzde çalışmaya başlayan Prof. Dr. Mehmet Nadir Yücel, sonraki süreçte Mühendislik-Mimarlık Fakültesi ile Elektrik-Elektronik Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak atandı. 1971-1972 yılları arasında Londra Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Enstitüsü’nde “Senior Research Fellow” unvanıyla yer aldı. Akademik kariyerinde yükselişini sürdüren emekli öğretim üyemiz, 1972 yılında yazdığı Elektronik Hesap Makinelerinde Sıralama Yöntemlerinin İncelenmesi adlı teziyle Doçent; 1978 yılında yazdığı Programlama Kontrol Yapıları Üzerine Bir İnceleme başlıklı teziyle ise Profesör unvanlarını aldı.

Sonraki dönemde İTÜ Kontrol ve Bilgisayar Bölümü Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini uzun süreyle ve başarıyla sürdüren Yücel, 1997 yılında emekli oldu. Üniversitemize yaptığı katkıları, lisans üstü programlarda verdiği derslerle sürdürdü ve bunun yanında, yurt içinde ve dışında katıldığı bilimsel toplantılarda sunduğu bildirilerle de öne çıktı. Yayınlanan beş kitaba imza attı, bilimsel çalışmaları İngilizce ve Fransızcada yayınlandı. İTÜ dışında İstanbul Üniversitesi, Londra Üniversitesi, ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi’nde de dersler verdi.