Tekstilde Yenilikçi Projeler İTÜ’de Hayat Buluyor
Oca 29, 2019

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi’nin “Yenilikçi Projeler Hayat Buluyor” sloganı ile düzenlediği İTÜ Tekstil’19 AR-GE Günü, çeşitli üniversite ve sanayi temsilcilerinin katılımıyla 23 Ocak’ta Gümüşsuyu Kampüsümüzde gerçekleşti.

tekstil_arge (1)

İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi, sanayi temsilcilerini akademik bir platformda yoğun katılımla bir araya getirdi. Üniversite ile sanayiyi buluşturan etkinlikte İstanbul, Kahramanmaraş, Gaziantep, Bursa gibi farklı bölgelerden tekstil, hazır giyim, deri, kimya gibi farklı sektörlerden yaklaşık 60 firmanın AR-GE çalışanları yenilikçi projeler için İTÜ’de buluştu. AR-GE Günü kapsamında akademisyenlerin nanoteknoloji, teknik tekstiller, fonksiyonel tekstiller, tekstil teknolojileri, tekstil kimyası ve tekstil tabanlı kompozitler gibi alanlarda 40’a yakın akademik proje sanayiye sunuldu.

tekstil_arge (3)

AR-GE kültürünün artması ile tekstil ihracatının yükselişi

Tekstil’19 AR-GE Gününde yapılan açılış konuşmalarında Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ömer Berk Berkalp, katılımcılara fakültenin lisans ve lisansüstü öğretim programları ile öğretim üyelerinin mevcut araştırma potansiyelleri ile fakültenin araştırma imkanlarını sanayiye tanıtan bir konuşma yaptı. Tüm AR-GE merkezleri ile üniversite-sanayi iş birliğine açık olduklarını da ekledi. Ardından söz alan, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, konuşmasında Türkiye tekstil sektörünün mevcut ihracat rakamları ile ilgili önemli bilgiler verdi. AR-GE kültürünün sektörde üniversitelerle yapılacak iş birliği ile daha da artmasının gerektiğini, yenilikçi ve nitelikli ürünlerle ihracatın ve ürün katma değerinin aynı oranda artacağının önemini belirtti.

tekstil_arge (2)

İTÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından ulusal AR-GE ve İnovasyon Destekleme Programları hakkında sanayi temsilcilerine bilgi verildikten sonra sunum aralarında Fakültenin AR-GE merkezleri, laboratuvar alt yapısı ve endüstriyel hizmetleri katılımcılara tanıtıldı.

tekstil_arge (4)

Endüstri ile üniversite buluşması

Etkinlikte gün boyu yapılan 40 adet bilimsel sunum ile fakültenin mevcut araştırma kabiliyetini içeren laboratuvar gezileri ile tüm altyapının tanıtılmasının yanında akademisyen ve AR-GE merkezi temsilcilerinin AR-GE konularında görüş alışverişi yapabildiği, ortak proje imkanlarının tartışabildiği bir ortam sağlandı. Üniversite ile endüstrinin iş birliğinin proje çıktılarına dönüşmesi için ortak çalışmaların planlanması ile etkinlik sona erdi.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi