3. Antarktika Bilim Seferi Ekibimiz Yola Çıktı
Şub 01, 2019

Üniversitemizin Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinesinde gerçekleştirilen ve sefer liderliğini Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Burcu Özsoy’un üstlendiği "3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi"ne katılan Türk ekibi yola çıktı.

tae_3.bilim_seferi (5)

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinasyonunda yürütülen 3. Ulusal Antarktik Bilim Seferleri kapsamında bilim insanlarımız hazırlıklarını tamamladı. Bilim insanlarımız Antarktika’da meteorolojik çalışmalardan emniyet çalışmalarına, çevresel DNA örneklemesinden, bitki, ağır metal örneklemesine kadar pek çok alanda araştırma yapacak. Geçici Bilim Üssü oluşturulmasına yönelik çalışmaların gerçekleştirileceği sefer kapsamında, Horseshoe Adası'nda Türk Bilim Kampı kurulacak. Antarktika Anlaşmalar Sistemi'nde "gözlemci" statüsünde bulunan Türkiye, bu seferle "danışman ülke" statüsüne geçme hedefine bir adım daha yaklaşacak. Ayrıca, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kıtaya 2 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurulacak. Dünya dalış rekortmeni milli sporcumuz Şahika Ercümen de sefer kapsamında Antarktika'nın buzlu sularında dalış gerçekleştirecek.

tae_3.bilim_seferi (6)

İTÜ’den sefere önemli katkı

Bu yıl 17'si Türk, 8'i yabancı, toplam 25 katılımcının yer aldığı ekibi, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tayfun Kındap uğurladı. Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda uğurlama töreninde konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "Büyük sevinç duyuyoruz. Şehrimizin bilim yuvası olan İTÜ'nün gayretleriyle bu sefer az sonra başlayacak. Bayrağımız Antarktika'da bilim uğruna dalgalanacak. Antarktika'da yaşayan yerli yok ancak orada bilimsel araştırma yapan kalıcı 100 üs var. Bizim arkadaşlarımız, 3 yıldır oraya giderek 30-40 gün boyunca kendi üslerini kuruyor. Çalışmalarını yüz akıyla yapıyor ve geri dönüyor. İnşallah bu yıl yapılacak bilimsel çalışmalar artık Antarktika'da kalıcı üs kurulmasına öncü olan bir çalışma olacak." dedi. Vali Yerlikaya, “Kazasız, belasız, güler yüzle uğurladığımız gibi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda büyük bir coşku ile sizleri karşılamayı temenni ediyorum. Yolunuz açık olsun.” diyerek sözlerini noktaladı.

tae_3.bilim_seferi (2)

Bilimsel çalışmalara ilham olacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, ekibin sıcaklığın yaz aylarında bile eksi 15-20 derecenin altında olduğu bir yerde araştırma yapacağına dikkat çekerek, “İnanıyorum orada yaptıkları bilimsel çalışma, ülkemizdeki diğer bilimsel çalışmalara ilham kaynağı olacaktır. Giden ekibe başarılar diliyorum. İnşallah sağlıklı gidip gelirler. Coşkulu bir şekilde dönüşte yine burada karşılarız.” şeklinde konuştu.

tae_3.bilim_seferi (3)

2023 gibi bu hedefe ulaşacağız

Türk Antarktika Bilim Seferi Lideri ve Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Burcu Özsoy, "17 Türk araştırmacımızla beraber yola çıkıyoruz. Sefer gerçekten meşakkatli olacak. Toplamda 13 bilimsel proje ile beraber gidiyoruz. Antarktika'da bilim yapmak bizler için çok önemli. Antarktika'nın genel doğası hakkında ve iklim değişimi ile ilgili genel yapısını hakim olmak adına bu projelerin her birinin ayrı ayrı büyük önemi var. Bu sefer 40 gün sürecek. Geçici üs yerleşkemizi kuracağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bilime çok önem veriyor ve bilimi destekliyor. İnşallah 2023 gibi bu hedefe ulaşma niyetindeyiz." diye konuştu.

tae_3.bilim_seferi (4)

Yolunuz açık olsun

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tayfun Kındap Antarktika'ya hareket eden ekibi tek tek uğurladı. Heyet THY'nin tarifeli seferiyle Arjantin üzerinden Şili'ye geçecek ve kalan yolculuğu gemi ile yapacak. 30 Ocak'ta Şili'nin Punta Arenas kentine gidecek ekip, buradan da Şili'ye ait Antartica Chilena eyaletinin başkenti Puerto Williams'a ulaşacak. Ekip, 1 Şubat'ta da hava şartlarına bağlı olarak Antarktika'nın George adasına gidecek ve gemiye yerleşecek.

tae_3.bilim_seferi (7)

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi