Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Jerfi Aji’ye İtalya’dan Ödül
Şub 08, 2019

İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) Öğretim Üyesi ve konser piyanisti Jerfi Aji, İtalya’da düzenlenen piyano yarışmasından ödülle döndü. Doç. Dr. Jerfi Aji’nin önde gelen İtalyan plak şirketlerinden Vermeer Records için kaydedeceği CD’nin dağıtımı dünya çapında yapılacak.

miam_jerfi_aji_1

Konser piyanisti ve İTÜ MİAM’da akademisyen olarak çalışmalarını sürdüren Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Jerfi Aji, 24-25 Ocak’da İtalya’nın Catania şehrinde düzenlenen Sicilya Uluslararası Piyano Yarışması’nda ödül kazanan 3 finalistten biri olmayı başardı. Jüri başkanlığını Avustralyalı duayen piyanist Leslie Howard’ın yaptığı ve iki etapta gerçekleşen yarışmada Aji, ilk gün Bach ve Debussy’den eserler seslendirerek 15 yarışmacı arasından ilk altıya kaldı. 25 Ocak’ta düzenlenen finalde ise Ravel ve Scriabin’in eserlerini yorumlayarak ödüle hak kazandı. Ödül olarak Aji’nin, önde gelen İtalyan plak şirketlerinden Vermeer Records için kaydedeceği CD dünya çapında müzikseverlerle buluşacak. Sicilya Uluslararası Piyano Festivali ve Yarışması, uluslararası sanatsal değişim amacıyla kurulmuş ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Artopia ile Catania Belediyesinin ortak ev sahipliğinde düzenleniyor. Festival, sanatsal eğitim ve performansın; İtalyan mimarisi, tarihi ve gastronomisi ile etkileşimiyle desteklenmesini amaçlarken, festival kapsamında düzenlenen yarışma genç yeteneklerin teşviki ve yükselişte olan sanatçıların keşfedilmesi gayesini taşıyor.

Jerfi Aji’nin yarışmada seslendirdiği eserler aşağıdaki gibidir:

1.etap:
J. S. Bach - Partita No.1 (Prelude, Allemande, Gigue)
C. Debussy - L'isle joyeuse
Final:
M. Ravel - Sonatine
A. Scriabin - Sol el için Noktürn, Op. 9 No.2
A. Scriabin - 4. Piyano Sonatı

miam_jerfi_aji

Jerfi Aji Kimdir?

1976 İstanbul doğumlu Jerfi Aji, lisans eğitimini İTÜ Makina Fakültesi Tekstil Mühendisliği bölümünde, yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde tamamladı. Piyanoya 5 yaşında Zeynep Aksoy Eğilmez’den aldığı özel derslerle başlayan Aji, çalışmalarına Hülya Ardıç ile devam etti. İTÜ MİAM’da piyano çalışmalarını Devlet Sanatçısı Ayşegül Sarıca ile sürdürdü. 2006’da Johns Hopkins Üniversitesi Peabody Konservatuarı’na kabul edilen Aji, piyano alanında doktora çalışmalarını Marian Hahn ile tamamlayarak 2011’de mezun oldu. Leon Fleisher, Murray Perahia ve Jerome Rose’un ustalık sınıflarında çalan sanatçı, aralarında Thomas Hecht, Dimitry Rachmanov, Angela Cheng ve Ali Darmar’ın da bulunduğu birçok ünlü piyanist ve pedagog ile çalışma fırsatı buldu. Jerfi Aji, yurtiçinde Süreyya Operası, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Akbank Sanat, Borusan Müzik Evi ve Fulya Sanat gibi salonlarda ve ABD’de çeşitli kültür merkezlerinde verdiği solo ve oda müziği konserlerinin yanı sıra Bursa Bölge Devlet Senfoni ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestralarında solist olarak yer aldı. Klarnet sanatçısı Evrim Güvemli ve viyolonsel sanatçısı Rahşan Apay ile birlikte kurdukları Trio Kuvars Viyolet’in ve MİAM Modern Müzik Topluluğu’nun da bir üyesi olan Aji; James Buswell, Amit Peled, Carol Ou, Ellen Jewett, Michael Berkovsky, Hüseyin Sermet ve Cihat Aşkın gibi önemli sanatçılar ile birlikte konserler verdi. 2011’de Peabody Konservatuarı tarafından piyano alanında verilen Frances M. Wentz Turner Anma Ödülü’ne layık görülen sanatçı 2014’te Doçent unvanı almaya hak kazanmıştır. Aji, düzenli olarak verdiği konserlerin yanı sıra İTÜ MİAM’da; “20.Yüzyıl Piyano Edebiyatı”, “Müzik Teorisine Giriş”, “Form Analizi” ve “Oda Müziği” dersleri vermektedir.