"Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri” Sizi 800 Yıl Öncesine Davet Ediyor!
Şub 15, 2019

Merakla beklenen “Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri” sergisi, UNIQ Expo’da kapılarını açtı. Serginin açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

cezerinin_olaganustu_makineleri_4

Üniversitemizin de destek verdiği “Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri” Sergisi, 15 Şubat Cuma günü UNIQ Expo’da kapılarını açtı. Serginin açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. İstanbul Cezeri Müzesi (İCM) girişiminin ilk faaliyeti olan sergi, Cezeri ve makineleri hakkında yapılan 15 yıllık titiz bir çalışmanın ürünü olarak bilim meraklıları ile buluştu. Bu görkemli serginin ziyaretçilere ulaşabilmesi için Üniversitemiz, “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” kapsamında serginin akademik sponsorluğunu üstlendi.

cezerinin_olaganustu_makineleri_sergisi (2)

800 yıl sonra yeniden canlanıyor

Sergiyi gezen Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Artuklu Sarayı'nda 26 yıl başmühendislik yapan bilim insanımız El-Cezeri'nin 13. yüzyılda kaleme aldığı Kitab-ül Hiyel isimli kitabında yer alan makine çizimleri tarife uygun bir şekilde üretilerek bugün sergide sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Bilim tarihi arkeolojisi sayılabilecek yapısıyla dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyan sergiyi, herkesin gezmesini tavsiye ederim. Sergi, mekanik tarihi açısından da oldukça önem taşıyor.”

cezerinin_olaganustu_makineleri_sergisi (3)

Olağanüstü bir makine mühendisi: Cezeri

Sergi küratörü Mehmed Ali Çalışkan, Cezeri ile ilgili olarak; “Cezeri, olağanüstü bir makine mühendisi. Böyle bir değeri sahiplenmek ve adını daha fazla duyurmak bizim için büyük bir onur. Mekaniğe kazandırdığı tüm yenilikler dışında, makine tasarımıyla hikâye anlatan bir sanatçı o ve azimli. Bıkmadan, usanmadan deniyor. ‘Denenmemiş bilgi, doğru ile yanlış arasında bir yerde asılı kalır.’ sözüyle mühendisliğin en önemli ilkesini 800 yıl önce belirlemiş. Dünyanın ilk insansı robotları, şifresi Enigma’dan bile güçlü kilitler, bugün hâlâ kullandığımız 4 zamanlı dişli mekanizmalar, zamanı hassas şekilde ölçen saatler ve krank mili... Mühendisliği sanatla, bilimi hayatla buluşturan Cezeri’den öğreneceğimiz pek çok şey var.” dedi.

Geçmişle gelecek arasında yolculuk

İstanbul Cezeri Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Selami Çalışkan ise, müze fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatırken: “Mühendis olan babam Durmuş Çalışkan, Cezeri’nin mühendisliği konusunda en kapsamlı akademik çalışmayı yapan kişiydi. Şimdi onun bu değerli mirasının dünyanın en güzel müzelerinden birisine dönüşme sürecine tanıklık etmek ve bu sürecin önemli bir parçası olmak, evlatları olarak bize büyük bir mutluluk veriyor. 15 senelik titiz bir çalışmayla hayata geçirdiğimiz sergimizi baştan sona ilham vermek üzere tasarladık, ziyaretçilerimiz geçmiş, şimdi ve gelecek arasında bir yolculuğa çıkacaklar.” şeklinde konuştu.

cezerinin_olaganustu_makineleri_sergisi (1)

Sergi İTÜ’lülere ücretsiz

Sergi, 1500 m2’lik alanda, içerisinde boyutları 4 metreyi bulan dev makinelerle birlikte 66 farklı alete, makineye ve çeşitli düzeneklere yer veriyor. Eserlerin çalışma prensiplerini anlaşılır bir biçimde ortaya koyan sergide; Cezeri'nin şifreli, dört sürgülü kapı kilidi, şifreli kasası, dünyaca ünlü filli su saati, anıt su saati, tarihin ilk insansı robotu olan İçecek Sunan Çocuk Otomatı gibi birçok çalışmasının birebir örneklerini görmek mümkün. Sergiyi İTÜ öğrencileri ücretsiz gezebilirler.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi