İTÜ’den Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi ile Endüstriye Büyük Katkı
Şub 22, 2019

İTÜ’lü araştırmacılar, endüstride dijital dönüşüm ve tam otomasyona geçiş için geliştirdikleri uygulamalarıyla gurur kaynağımız oldu. Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisi uygulamaları için; Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Üstündağ, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gökhan İnce, Endüstri Mühendisliği doktora öğrencisi Mahmut Sami Sivri ile Bilgisayar Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Arş. Gör. Mustafa Esengün bir araya geldi.

Ar_uygulamasi

İnsansız üretim ve tam otomasyona geçişten önceki arayüz olarak da tanımlanan AR teknolojisi; fiziksel dünyayı dijital içeriklerle zenginleştiriyor, insan kaynaklı hataları ve üretim maliyetlerini en aza indiriyor. Araştırmacılarımızın bu alanda geliştirdiği AR Produkt platformu, Unilever’in ülkemizde bulunan fabrikalarında kullanılmaya başlandı.

Erişilebilir AR Uygulaması

İTÜ ARI Teknokent bünyesinde geliştirilen AR Produkt platformu ile firmaların; iş süreçlerini, teknik bilgiye ve kodlama bilen uzmanlara ihtiyaç olmadan, AR teknolojisi ile bütünleşik hâle getirmesi sağlanıyor. Bulut tabanlı platform; Hololens, Epson gibi giyilebilir gözlükler ve Android tabanlı tüm mobil cihazlar ile uyumlu çalışıyor. Platformun geliştirilmesindeki amaç, firmaların AR ürünlerine çok daha hızlı ve düşük maliyetle erişmelerini sağlamak ve kullanıcı dostu bir arayüz ile firma içinde AR uzmanı çalıştırma ihtiyacını ortadan kaldırmak şeklinde ifade ediliyor. Platform; üretim süreçlerine özel raporlama, süreç madenciliği ve performans analizi gibi önemli unsurları da bünyesinde barındırıyor.

AR Teknolojisinde Küresel Hedef

AR Produkt platformu, 2019 başından itibaren Unilever’in Türkiye’deki tüm fabrikalarında kullanılmasıyla endüstrideki yerini aldı. Ülkemizde çok sayıda büyük ve orta ölçekli fabrikada öncü çalışmalara imza atacak olan platform, küresel ölçekte de ilgili çalışmalarda yerini alacak. Prof. Dr. Alp Üstündağ konuya dair şu bilgileri verdi:

“Geliştirdiğimiz bu platform sayesinde Endüstri 4.0’a geçiş sürecinde, ulusal ve uluslararası firmalara yüksek maliyet kazanımları sağlayacağımızı düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde sanallaştırma teknolojileri üzerine araştırma ve ürün geliştirme çalışmalarını hızlandıracağız. Sanal gerçeklik (VR) teknolojisi ile fabrika süreç simülasyonu, yerleşim planlaması ve eğitim süreçlerini içerecek yeni ürünler geliştirmeyi hedefliyoruz.”

İTÜ Ailesi olarak akademik bilgiyi endüstri ile buluşturan çalışmalarıyla üniversitemizi gururlandıran araştırmacılarımız Prof. Dr. Alp Üstündağ, Dr. Gökhan İnce, Mahmut Sami Sivri ile Arş. Gör. Mustafa Esengün’ün sevincini paylaşıyoruz.

AR Produkt hakkında detaylı bilgi için http://arprodukt.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi