Öğretim Üyelerimize IEEE Türkiye’den Araştırma Teşvik Ödülü
Şub 22, 2019

2018 yılı IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) Türkiye Bilim Ödülleri İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşen törenle sahiplerini buldu. Öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Berk Canberk ve Dr. Öğr. Üyesi Onur Ferhanoğlu “2018 IEEE Türkiye Araştırma Teşvik Ödülü”ne değer görüldü.

ieee_odulu_2018 (1)

Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Berk Canberk, “Gelecek Nesil Haberleşme Ağları alanında yaptığı katkılardan dolayı” IEEE Türkiye tarafından verilen “2018 IEEE Türkiye Araştırma Teşvik Ödülü”nü almaya hak kazandı.

Doç. Dr. Canberk, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Yeni nesil haberleşme teknolojileri; 5G, yazılım tabanlı ağlar, nesnelerin interneti, içerik yönetim ağları, blockchain ağlar, uçan baz istasyonları gibi alt alanlarıyla birlikte, önümüzdeki yılların haberleşme konusundaki bilimsel altyapısını şekillendirecek. Fakültemiz ve üniversitemiz olarak bu konularda da oldukça güncel, güçlü ve uluslararası çalışmalar yapmaya dikkat ediyoruz. IEEE gibi, alanımızın dünyadaki en köklü kurumundan bize layık görülen bu anlamlı ödülden sonra da, 5G ve sonrası başlığı altındaki araştırmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.”

ieee_odulu_2018 (2)

Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Dr. Öğr. Onur Ferhanoğlu, “Optik ve Mikro-Elektro-Mekanik Sistemler (MEMS) alanlarında yaptığı katkılardan dolayı” IEEE Türkiye tarafından verilen “2018 IEEE Türkiye Araştırma Teşvik Ödülü”nün sahibi oldu.

Aldığı ödül sonrası düşünceleri sorulan Dr. Öğr. Üyesi Ferhanoğlu:

"Optik bilimi, tıbbi görüntüleme ve tedavide (katarakt ameliyatı, tümör ablasyonu vb.) eşsiz bir yere sahip. Hâlihazırda neredeyse tüm diğer teknolojilere göre daha iyi çözünürlükte görüntü alınabiliyor, ayrıca her geçen gün ışığın dokuya daha fazla nüfuz etmesini sağlayacak gelişmeler oluyor. Tüm vücudu ışık ile görüntüleyeceğimiz günlerin çok uzak olmadığını düşünenlerdenim.

1999’da tanıştığım IEEE’den; bu tanışıklığın 20. yılında, araştırma teşvik ödülü almak beni çok mutlu eden bir gelişme oldu. Farklı uygulamalara yönelik optik alanındaki araştırmalarıma daha da şevkle devam edeceğim." dedi.

ieee_odulu_2018 (3)

160 ülkede 430 bini aşkın üyesiyle dünyanın en büyük mesleki organizasyonu olan IEEE’nin Türkiye yapılanmasınca verilen Araştırma Teşvik Ödülü, faaliyet alanlarında üstün nitelikli bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan, doktorasını son on yıl içinde tamamlamış, doktora sonrası araştırmalarının önemli bir bölümünü Türkiye’de yapmış ve Türkiye’de ikame eden bilim insanlarına veriliyor.

Berk Canberk

Doç. Dr. Berk Canberk; 2018 IEEE INFOCOM Best Paper Award, 2016 IEEE PIMRC Best Paper Award, 2015 UK Royal Academy of Engineering, NEWTON Research Collaboration Award ve danışmanlığını yürüttüğü tez ile 2017 İTÜ En İyi Doktora Tezi Ödülü sahibidir. Dr. Canberk; 2016 Ekim’den bu yana, Amerika Birleşik Devletleri’nde Bilgisayar Mühendisliği alanında en iyi 40 üniversiteden biri olan Northeastern University Department of Electrical and Computer Engineeringde Adjunct Faculty unvanına da sahiptir. Dr. Berk Canberk’in saygın uluslararası dergi ve konferanslarda 70'in üzerinde yayını ile değerlendirme aşamasında olan iki uluslararası patent başvurusu bulunuyor. IEEE Kıdemli Üyesi (IEEE Senior Member) olan Dr. Canberk, hâlen IEEE Transactions on Vehicular Technology, IEEE Communications Letters, Elsevier Computer Networks ve ELSEVIER Computer Communications dergilerinde kıdemli editörlük görevlerini üstleniyor. Dr. Canberk, Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde Broadband Communications Research Group (BCRG) laboratuvarında akademik çalışmalarına 7’si doktora, 6’sı yüksek lisans olmak üzere 17 öğrenci ile devam etmektedir.

Onur Ferhanoğlu

Dr. Öğr. Üyesi Onur Ferhanoğlu, 2003’te lisans ve 2005’de yüksek lisans derecelerini, Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden almıştır. Dr. Ferhanoğlu, 2005 ile 2010 arasında, Optik ve MEMS konularını kapsayan doktora çalışmalarını Koç Üniversitesinde, 2011 ile 2014 arasında biyomedikal optik ve lazer endoskoplar alanında yoğunlaştığı doktora sonrası araştırmalarını Teksas Üniversitesinde (Austin/ABD) gerçekleştirmiştir. Lisansüstü çalışmaları sırasında Johns Hopkins Üniversitesi, Georgia Institute of Technology ve Swiss Federal Institute of Technology’de ziyaretçi araştırmacı olarak görev yapan Dr. Ferhanoğlu, bilimsel çalışmalarına ve öğretim faaliyetlerine, 2014’ten öğretim üyesi kadrosuna dâhil olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi, Elektronik ve Haberleşme Bölümünde devam etmektedir.