Birleşmiş Milletler Genel Merkezinde Bir İTÜ’lü
Mar 08, 2019

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Güney Illinois Üniversitesi Edwardsville Mühendislik Fakültesinin ikili lisans programında ikinci sınıf öğrencimiz olan Özge Özışıklıoğlu, Dostluk Elçileri Vakfı tarafından düzenlenen Gençlik Meclisi programı ile New York Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezini ziyaret etti.

bm-de-bir-itulu (1)

ITU-SIUE (Southern Illinois University Edwardsville) Endüstri Mühendisliği Programı ikinci sınıf öğrencimiz Özge Özışıklıoğlu, geçtiğimiz Şubat’ta The Youth Assembly kapsamında New York BM Genel Merkezinde ve New York Üniversitesinde ülkemizi ve üniversitemizi temsil etti.

The Youth Assembly, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda dünyamızın sorunlarına alternatif çözüm önerileri sunmak amacıyla dünyanın her köşesinden genç liderleri birleştiren bir platformdur. Özışıklıoğlu, zirveye katılma amacını şu sözlerle ifade etti:

“Hayatım boyunca özellikle İTÜ’de alanının en iyisi hocalar tarafından verilen en yüksek kalitede eğitime ulaşacak kadar şanslıydım, fakat ne yazık ki dünyamızdaki herkes bu kadar şanslı değil. Aldığım bu eğitimi, benim kadar şanslı olmayan insanların eğitim hakkına katkıda bulunmak için kullanmazsam; bu eğitimim hiçbir anlam ifade etmez.”

bm-de-bir-itulu (2)

Birleşmiş Milletler diplomatlarıyla ve elçileriyle birlikte konferanslara katılan Özışıklıoğlu, BM’nin sürdürülebilir kalkınma için kullandığı araçları ve mühendislik metotlarını öğrenme imkânı buldu.

Özışıklıoğlu, BM Genel Merkezinde zirve süresince Türk bayrağı rozetimin yanında İTÜ Arı rozetimi yakamdan hiç çıkarmadım diyerek, “İlklerin ve öncülerin okulu, İTÜ’lü olmaktan hayatım boyunca gurur duydum, konferanslarda söz aldığımda kendimi tanıtırken İTÜ’de öğrenci olduğumu söylerken her zaman çok duygulandım; dünyanın en iyi mühendislerinin oluşturduğu 246 yıllık mirasa katkıda bulunduğumu hissettim.” sözleriyle İTÜ’nün köklü geçmişine vurgu yaptı.

BM'de Uluslararası Deneyim Kazanıyor

Özge Özışıklıoğlu, BM karargâhında ve New York Üniversitesinde geçirdiği süre zarfında endüstri mühendisliği öğrencisi olarak diğer uzmanlıkların peşinde olan meslektaşları ile bağlantı kurma fırsatını elde etti.

bm-de-bir-itulu (3)

BM Genel Sekreter Yardımcısı Haoliang Xu, BM Genel Sekreterliği Temsilcisi H.E Simona Mirela Miculescu gibi BM’nin üst düzey yöneticileriyle tanıştığını belirten Özışıklıoğlu, zirvedeki kazanımlarını şöyle sıraladı:

“Zirve süresince; yapay zekâ ve yasal yaklaşımları, özel sektörün çevresel konularda hükümetlere olan sorumlulukları ve sosyal girişimcilik gibi konularda yepyeni bilgiler öğrendim. Dünyanın dört bir yanından gelen genç liderlerle tanışmak, benim için harika bir deneyimdi. Konferans sunucuları ‘Yanınızda oturan arkadaşlarınızla lütfen tanışın, bu grup geleceğin cumhurbaşkanları, CEO’ları, diplomatları olacak’ diyerek bulunduğumuz grubun seçkinliğini belirtti, hepsiyle iletişimde kalıp daha iyi bir gelecek hedefi doğrultusunda birlikte çalışmak için sabırsızlanıyorum.”

“Biz bu dünyaya yarışmak için değil, birlikte çalışmak, başarmak için geldik. Özellikle rekabetçi ortamlarda tek gerçek yarış olarak kabul ediliyor fakat bu doğru değil. Kolektif başarı, bireysel başarıdan daha önemli.” sözleriyle hayat vizyonunu özetleyen Özge Özışıklıoğlu, mühendislik lisans eğitiminden sonra sosyal bilimler alanında yüksek lisans yapmayı planlıyor.