İTÜ’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü Kutladık
Mar 08, 2019

İTÜ, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü “Hayat ve Dengeyi Konuşuyoruz” başlığı altında farklı etkinliklerle kutladı. Rektörlüğümüz ile Bilim Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (BMT-KAUM) tarafından düzenlenen etkinliklere Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, akademik ve idari kadromuzun yanı sıra öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

kadinlar-gunu-2019 (5)

Rektörümüzden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne Özel Mesaj

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel yayınladığı mesajında şunları kaydetti:

“Hayatın her alanında yarattığınız değerin, yeniliklere ilham verdiğinizin ve farklı sorumlulukları ahenkle bir arada taşıdığınızın farkındayız. Sizden doğan güçle; farklılıkların varlık gösterebildiği, fırsat eşitliğine dair toplumsal duyarlılığın arttığı bir geleceği birlikte inşa etmemiz dileğiyle…”

kadinlar-gunu-2019 (3)

Hayat ve Dengeyi Konuşuyoruz

İTÜ BMT-KAUM Müdürü Prof. Dr. Leman Figen Gül:

“Günümüzde gittikçe hızlanan zaman akışı içinde sıklıkla kendimize ve çevremize dair farkındalığımızın azaldığı ve yoğun stresin etkisini hissettiğimiz anlar yaşıyoruz. Hayata anlam katarken farklı sorumlulukları bir arada taşıyan kadınlar olarak tüm zorluklara rağmen hayat sevinci ve enerjimizi sürdürmek zor olabiliyor. Kadının hayata dokunuşunu, yarattığı değer ile bir kez daha hatırlatan bu özel günde zamanın akışı içinde kendimizi ve çevremizi daha yüksek bir farkındalıkla anlamayı, aklımızı ve bedeni tehdit eden stresi tanıyarak baş etme yollarını konuşacağız. Etkinlikte emeği olanlara teşekkür ederim.” dedi.

kadinlar-gunu-2019 (1)

“Ülkemiz ve dünya kadınları toplumsal refahtan daha fazla pay almalı.”

Etkinlik açılışında konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, BMT-KAUM’un İTÜ bünyesinde çok önemli bir görevi üstlendiğini belirterek şunları dile getirdi:

“İnsanlığın ortak birikimine sunduğu yaratıcı etkiyle kadınlar farkına varmamız gereken özel bir yere sahip. Pek çok başarı hikâyesinin altına imzalarını atarak geleceğe ilham veriyorlar. Bu gerçeğe rağmen maalesef, kadın hakları konusunda mesafe kat etmiş olsak da önümüzde hâlâ uzun bir yol var. Ayrıca gelişmiş olarak nitelendirilen birçok ülkede de karşılaşılan ayrımcı uygulamalar, şiddet vb. problemler insanlık olarak gelinmesi gereken noktaya henüz ulaşmadığımızı gösteriyor. Ülkemiz ve dünya, kadınlar toplumsal refahtan pay alabildiği ölçüde sosyal, ekonomik, teknolojik ve daha pek çok alandaki hedeflerine ulaşabilecek. Kadının eğitime, akademiye, çalışma hayatına, politikaya ve her kademede yönetime katılımı önündeki engeller sadece kadının değil tüm toplumun sorunu olarak görülmeli. Eşit katılım modelleri üzerinde daha çok çalışmamız gerekiyor. Üniversitelerin ortak amaçlarından biri de kadınları ve tüm dezavantajlı grupları diğerleriyle eşit konuma getirmek ve bunun için bilimsel ve aynı zamanda toplum vicdanına dokunabilen çözümler geliştirmek olmalı.”

kadinlar-gunu-2019 (4)

Katılımcılarla Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Egzersizleri

Rochester Üniversitesi Psikoloji Bölümünde “Mindfulness ve Psikolojik İhtiyaçlar” çalışmasını gerçekleştiren Doç. Dr. Zümra Atalay, seminer kapsamında İTÜ’lü kadınlarla buluşan ilk isimdi. Kendisini emekçi bir kadın olarak tanımlayan Doç. Dr. Zümra Atalay, toplumda kadın olmak zorluğuna değinerek “Mindfulness ve Psikolojik İhtiyaçlar” başlıklı sunumunda mindful diyalog hakkında bilgiler verdi.

kadinlar-gunu-2019 (2)

Atalay, dinlerken ya da anlatırken nelerin engel oluşturduğunu fark etmek adına bazı egzersizler yaptırdı ve katılımcılardan duygularını anlatmalarını istedi. Bilinçli farkındalık, duyguların ve mantığın denge hâlidir diyen Atalay bunun için gerekli üç şeyi dikkat, niyet ve tutum olarak özetledi. Duygu düzenlemenin nörobilimsel modelini anlatan Atalay, Bilinçli farkındalığın tutumlarını ise şöyle sıraladı: Şimdiki anda yaşama, şefkat, yargılarımızı fark etmek, kabul, başlangıç ruhu, sabır, akışına bırakmak.

kadinlar-gunu-2019 (7)

Stresle başa çıkmanın yolları anlatıldı

Ruh ve beden sağlığında holistik tıp alanında serbest hekim olarak çalışan Doç. Dr. Şafak Nakajima bütüncül tıp alanında yirmi yılı aşkın zamandır doktor olarak hizmet sunuyor. Tıp, psikoloji, felsefe ve bilim konularında yazdığı makalelerinin yanı sıra yayınlanmış iki kitabı olan Nakajima, Dünya Kadınlar Günü’nde İTÜ’lülerle bir araya geldi.

kadinlar-gunu-2019 (6)

Stres ile vücudun dengesinin bozulmasını, fiziksel tehditleri, tarihsel süreci ve beynin evrensel geçmişini aktardı. Yaşamın karmaşıklığı ile kortikal (duyusal) zekâmız yük altına giriyor. Modern hayatın zorlukları, stresin vücutta meydana getirdikleri, vücudun savunma sistemi, çocuklarda ve akademisyenlerde stres yönetimi gibi başlıklara değindi.

kadinlar-gunu-2019 (8)

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri, AVAZE Türk Müziği Kadınlar Topluluğu’nun gerçekleştirdiği müzik dinletisi ile sona erdi.

kadinlar-gunu-2019 (9)

Haber ve videolar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi