Mezunumuz Dr. Selda Günsel’e Enerji Bakanlığı’ndan Ödül
Mar 20, 2019

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bu yıl 2.’si düzenlenen, "Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar" ödülleri sahiplerini buldu. Mezunumuz Dr. Selda Günsel, “İş Dünyası” kategorisinde sektöre sunduğu katkıdan dolayı ödüle layık görüldü.

Dr.-selda-gunsel (1)

İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü 1981 mezunumuz, Shell Küresel Ar-Ge ve Ticari Teknolojiler Başkan Yardımcısı Dr. Selda Günsel; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar” başlığıyla düzenlediği ödül töreninde, “İş Dünyası” kategorisinde sektöre sunduğu katkıdan dolayı ödüle layık görüldü.

Tören, Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin teşrifleri ile 14 Mart Perşembe günü İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşti. Dr. Selda Günsel ödülünü, mezunumuz Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın elinden aldı. İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu da ödül töreni jürisinde yer alan isimler arasındaydı.

“Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar” ödül programı, kadınların enerji ve maden sektörlerine olan katkısını artırmayı, bu alanlarda başarılara imza atan kadın profesyonellere dikkat çekerek toplumsal farkındalık uyandırmayı hedefliyor. Dr. Selda Günsel; enerji verimliliği, yenilikçi ve sürdürülebilir yakıtlar, madeni yağlar ve kimya teknolojileri alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle ödüle layık görüldü.

Dr.-selda-gunsel (2)

Dr. Selda Günsel, ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Enerji; tarihin ilk çağlarından günümüze kadar medeniyetlerin ilerlemesine, yaşam kalitemizin artmasına, bilim ve teknolojinin ilerlemesine yol açan çok önemli bir kaynak. Ben de iş hayatım boyunca enerji sektöründe hizmet verebildiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum. Ayrıca çalışma ortamında fırsat eşitliğine, kadının gücüne ve enerjisine inanan bir şirkette çalışmaktan da çok mutluyum. Bu konuya ülkeler açısından baktığımızda, kadınları iş hayatına dâhil eden ülkelerin, daha istikrarlı ve daha dengeli bir büyüme içinde olduklarını görüyoruz. Ülkemizde de enerjinin bütün alanlarında kadınların çok etkin bir rol aldığını görmek benim için çok sevindirici. ‘Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar’ Ödül Programı ise ülkemizde kadınlara ve bu alana olan inancımızı pekiştiriyor. Bu özel gecede, bu özel ödülü almak benim için çok gurur verici. Beni bu özel ödüle layık gören değerli jüriye, beni her zaman destekleyen şirketim Shell’e, aileme ve bana enerji veren kızlarıma teşekkür ediyorum.”

Selda Günsel kimdir?

İstanbul doğumlu Dr. Selda Günsel, ortaokul ve lise eğitimini Kadıköy Maarif Koleji’nde tamamladıktan sonra, 1981’de “birincilik derecesi” ile İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktora derecesini Pennsylvania State Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünden aldı. Dr. Selda Günsel, ayrıca Birleşik Krallık’daki Imperial College’da araştırma görevlerinde bulundu. Kendisi, araştırma konularındaki yayınlarının yanı sıra çeşitli patentlerin de sahibidir.

Ocak 2018’den bu yana; Shell Küresel Ar-Ge ve Ticari Teknolojiler Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Dr. Selda Günsel, 2017’de dünyanın en seçkin akademilerinden biri olan ABD Mühendislik Akademisi’ne (NAE) üye oldu. Dr. Günsel, karbon salınımlarını azaltarak küresel enerji talebini karşılamak için üstün yakıt ve madeni yağlar geliştirip üretmedeki liderliği ve mühendisliğe yaptığı katkıları dolayısıyla Akademi’ye kabul edildi.