İTÜ’de Piyano Festivali ile Notalara Yolculuk
Mar 27, 2019

İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) tarafından “İTÜ MİAM Piyano Festivali 2” gerçekleştirildi. İTÜ MİAM’ın 20. yılının da kutlandığı festivalde “Yolculuk” teması ile 10 piyanist ve konuk sanatçılar farklı dönemlerden eserler icra etti.

itu-piyano-festivali- (2)

Festival kapsamında, MİAM’da eğitim almış̧ piyanistler ve akademisyenler İTÜ Maçka Kampüsü Yabancı Diller Yüksekokulu Mustafa Kemal Amfisinde 23 Mart 2019’da bir araya geldi. “Batı Rüzgârları” ile başlayan konser, “Kuzey Işıkları” ile devam etti. Son bölümde ise “Yeni Dünyadan” eserler seyirciyle buluştu.

itu-piyano-festivali- (1)

Tınılar, Renkler ve Gölgeler ile “Batı Rüzgârları” Esti

Doğadan aldığı ilhamla ünlü bestecilerin eserlerinin seslendirildiği gecede, dinleyiciler notalarla; önce Uzakdoğu’ya, sonra İspanya’da sıcak bir Endülüs akşamına, oradan da Fransa’ya yolculuk yaptı. Yenilikçi bestecilerden Claude Achille Debussy’nin “Pagoda”, “Granada’da Bir Akşam” ve “Yağmur Altında Bahçeler” isimli eserlerini, ödüllü piyanist Jerfi Ali seslendirdi. İlham aldığı, Louvre Müzesi’nde yer alan “Kythera’ya Yolculuk” tablosundaki betimlemeleri müziğe yansıtan Debussy’nin “Mutluluk Adası” eseriyle Jerfi Ali, dinleyicilere enerji dolu tınılar sundu. Ardından Maurice Ravel’in Sonatin eseriyle 18. yüzyılın müzikal zarafeti ve klasik dönem formlarındaki armoni piyanoda ustalıkla seslendirildi.

itu-piyano-festivali- (5)

Ritmik yapıların izolesinde armonik temalar

İlk konserin ikinci kısmında ise Fulya Uçanok sahnedeydi. Helmut Lachenmann’dan “Franz Schubert’in Bir Teması Üzerine Beş Varyasyon”unu seslendirdi. Öğretim görevlimiz Amy Salsgiver’ın trampet performansı ve tellerin üzerine keçe koymak suretiyle tınısı değiştirilen piyano ile Lansing McLoskey’den “This Will Not Be Loud and Relentless” eserinin birinci ve üçüncü bölümleri dinlenildi.

itu-piyano-festivali- (4)

Anonim ninniler, akrobatik danslar ve folk şarkılarla “Kuzey Işıkları”

MİAM’da doktora öğrenimine devam eden öğrencimiz Ozan Ömer Küçük’ün notalara döktüğü Johannes Brahms’ın “Üç İntermezzosu” ile başlayan ikinci konser, Saray Kalelioğlu ve Toros Can’ın “Dört Norveç Dansı, Op. 35”i birlikte icralarıyla devam etti. Düzenlemelerini Engin Mehmetli’nin yaptığı “Shenandoah”, “Loch Lomond”, “Danny Boy” gibi geleneksel folk şarkıları ile Linden Lea, Whither Must I Wander ve “Don Kişot Şarkısı” bariton Şahin Ekşioğlu tarafından seslendirildi.

itu-piyano-festivali- (3)

Güney Amerika’nın canlı caz ritimleri ile müzikal gökkuşağı etkisi “Yeni Dünyadan”

Üçüncü konserde ise Ceylan Ünal Akbulut ile Ebru Ayata’nın birlikte George Gershwin’in “Küba Uvertürü” eserinin dört el uyarlamasıyla icrası sonrası K. Batu Emekçi ile Deniz Kaya “Güney Amerika ezgileri üzerine Cinema-Symphonie”yi seslendirdiler.

itu-piyano-festivali- (6)

Festivalin kapanışında piyanistlerin sahnede dönüşümlü olarak seslendirdiği Samuel Barber’ın “Souvenirs” adlı eseri yer aldı.

Haber ve Fotoğraf: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi