İTÜ Rover Takımı 3. Nesil Araçlarıyla Amerika'ya Gidiyor
Nis 11, 2019

İTÜ Rover Takımımız Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) Utah Eyaletinde düzenlenecek University Rover Challenge'a (URC) katılmaya hak kazanan ilk ve tek Türk takımı oldu.

Gezegen keşif robotları üzerine çalışmalarını sürdüren İstanbul Teknik Üniversitesi Rover Takımı, yeni tasarladıkları 3. nesil Rover’larıyla ülkemizi University Rover Challenge'da temsil edecek. 30 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde ABD’de yarışacak olan takımımız ülkemize dereceyle dönmek istiyor.

3.nesil-rover

Takımımız geçtiğimiz günlerde 3. nesil Rover'ını tanıttığı SAR videosuyla 86.13 puan alarak URC'ye kabul edildi. Bu yıl da 30 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde ülkemizi Utah'ta temsil edecek tek Türk takımı oldu.

İTÜ Rover “İlklerin Takımı”

Türkiye'yi daha önce pek çok yarışmada temsil eden İTÜ Rover Takımı 2016 yılında Robotik Kulübü bünyesinde kuruldu. 2017 yılında Amerika'nın Utah eyaletinde düzenlenen ve dünyanın en prestijli rover yarışması olan University Rover Challenge'a katılmaya hak kazanan ilk Türk takımı oldu. İlk araçlarıyla URC'de 13. olan takımımız, 2018 yılında ise yeni araçlarıyla aynı yarışmada yarışma tarihinde ilk kez verilen Bilim Özel Ödülü'nü kazandı. Takımımız aynı yılın Eylül ayında katıldıkları European Rover Challenge'da (ERC) ise 12.lik elde etmişti.

Yarışma için hazırlanan, ön elemeyi geçerek finale kalmalarını sağlayan SAR tanıtım videosunu buradan izleyebilirsiniz.

University Rover Challenge

University Rover Challenge (URC), Mars Society tarafından her yıl Amerika Birleşik Devletleri'nin Utah eyaletindeki Mars Desert Research Station'da (MDRS) gerçekleştirilen, üniversite öğrencilerinin tasarladıkları roverlar ile yarıştıkları uluslararası bir yarışmadır. Yarışmadaki amaç astronotların istasyonlarından çıkmadan dışarıdaki ağırlık taşıma, toprak örneği alma, İngiliz anahtarı ve tornavida kullanabilme ve panelden çip sokup takma gibi işleri yapabilmelerini sağlayan bir rover (gezgin araç) üretmeyi kapsıyor.