İTÜ’de Ukrayna Üniversiteleri İş Birliği Ofisi Açıldı
Nis 19, 2019

Dünyanın önde gelen üniversiteleriyle bilimsel, teknik, akademik ve kültürel bağlarını kuvvetlendirmeyi sürdüren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Ukrayna’daki üniversiteler arasındaki ikili iş birliği artarak devam ediyor.

itu-nure-is-birligi- (4)

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Kharkiv Ulusal Radyo Elektronik Üniversitesi (NURE) arasında geçen yıl imzalanan eğitim ve bilimsel iş birliği protokolü kapsamında "Türkiye - Ukrayna İş Birliği Ofisi" İTÜ'de açıldı.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Binasında açılan ofis, eğitim ve bilimsel araştırma alanlarında iki üniversite arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla yapılacak çalışmaların koordinasyonunu sağlayacak.

itu-nure-is-birligi- (5)

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde, 17 Nisan 2019 tarihinde düzenlenen açılış töreni Fakülte binasında gerçekleştirildi. Törene, İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Şeker, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, Ukrayna - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Koordinasyon Merkezi Müdürü Dr. Eldar Veliev, NURE Üniversitesi Rektörü Dr. Valerii Semenets, Rektör Yardımcısı Dr. Murad Omarov, Ukrayna Milli Eğitim Bakanlığı Temsilcisi Dr. Olena Shpovalova, Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

itu-nure-is-birligi- (1)

İTÜ ve NURE Bilimsel İş Birliği

Türkiye-Ukrayna İş Birliği Ofisi açılış töreninde konuşan, İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Şeker, üniversiteler arasında uluslararası iş birliklerinin önemine dikkati çekti.

Prof. Dr. Şeker, Türkiye – Ukrayna üniversiteleri arasında İTÜ’de daha önce başlatılan iş birliği kapsamında, Kharkiv Ulusal Radyo Elektronik Üniversitesi ile bilimsel ve teknik çalışmalarının yürütüleceği iş birliği ofisinin açılışını gerçekleştirdiklerine değindi. İTÜ Elektrik - Elektronik Fakültesi ve NURE arasında bilimsel iş birliğini daha da geliştirmek amacıyla açılan bu ofiste hayata geçirilmesi planlanan ortak çalışmaları açıklayan Prof. Dr. Şeker, heyet ile görüşmeler yapıldığını aktararak şöyle devam etti: “Burada yapılacak çalışmalar, Uluslararası Teknik Stajyer Öğrenci Değişimi Birliği (IAESTE) ve Erasmus gibi programlar ile lisans ve lisansüstü öğrenci değişimini, öğretim üyeleri ve araştırmacılara yönelik değişim programlarını, ortak araştırma faaliyetlerinin geliştirilmesini, bilimsel malzeme ve bilgi alışverişini, bilimsel gelişmelerin tanıtımı konusunda bir merkezin oluşturulmasını ve bilimsel çalışmalara katılımı teşvik eden organizasyonların düzenlenmesini içeriyor.”

itu-nure-is-birligi- (2)

İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu ile beraber AB projesi kapsamında dijital teknolojiyi ve yapay zekayı içine alacak şekilde dil öğrenme projesi yapılabileceğini söyleyen Şeker, “Mikrodalga tekniği, elektromanyetik teori, mikrodalga görüntüleme ve mikrodalga haberleşmeyle ilgili konularda çalışan akademisyenlerle birebir ilişkilerimiz var. Bunun haricinde Ukrayna’da siber güvenlik konusunda gelişmiş bölümler var. O konularda da ortak çalışmalar yapılabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

"Personel, araştırmacı ve öğrenci değişimi hedefleniyor."

Kharkiv Ulusal Radyo Elektronik Üniversitesi Rektörü Dr. Valerii Semenets ise her iki üniversitenin de yararına olacak şekilde personel, araştırmacı ve öğrenci değişimlerinin yapılmasının hedeflendiğini söyledi. Öğrencilerin stajları, çift diploma için eğitim programının hazırlanması ve bilim insanlarının ortak çalışmalarda buluşması önerisinde bulundu.

itu-nure-is-birligi- (3)

Konuşmaların ardından “Türkiye-Ukrayna İş birliği Ofisi”nin açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından, İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Laboratuvarları, İTÜ Arı Teknokent, İTÜ Çekirdek ve İTÜ Magnet gezisi ile program sona erdi.

Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi