Prof. Hervé Moulin’den İnternet Çağında Adil Paylaşım Semineri
May 13, 2019

İTÜ Bilim ve Teknoloji Zirvesi Konuşmaları Serisinin beşincisinde Glasgow Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hervé Moulin Üniversitemizin konuğu oldu.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi Senato Odasında düzenlenen toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Prof. Moulin’i İTÜ’de ağırlamaktan mutlu olduklarını dile getirerek konuşmasını yapması için kürsüye davet etti.

Mikroekonomi ve internet biliminin ilişkisi

Oyun teorisi, sosyal seçim ve adil paylaşım alanlarına çok önemli katkıları olan dünya çapında bilinen bilim insanı Prof. Moulin, "İnternet Çağında Adil Paylaşım" başlıklı bir seminer verdi. Moulin konuşmasında adil paylaşım literatüründeki son gelişmeleri aktardı.
İktisat, matematik ve bilgisayar bilimlerinin kesişiminde oldukça aktif bir araştırma alanı olan "Adil Paylaşım"ın gerçek hayatta karşılaştığımız problemler için geliştirilen pratik çözümlerini örneklerle açıkladı.

Prof. Moulin katılımcılara ortak taksi kullanımında ücret paylaşımı, bir evi paylaşan kiracıların kirayı bölüşmesi, ortak projelerde gelir ve maliyetlerin paylaşımı, mirasın varisler arasındaki paylaşımı gibi örneklerle adil paylaşım tekniklerinin güncel uygulamalarını aktardı.

herve_moulin_seminer_2019

Hervé Moulin Hakkında

Hervé Moulin, 1971'de Paris'teki Ecole Normale Superieure'den mezun oldu. Doktora derecesini 1975’te Paris Üniversitesi’nden matematik alanında aldı. Ecole Nationale de la Statistique et Administration Economique, University of Paris at Dauphine, Virginia Polytechnic Institute and State University, Duke University and Rice University’de dersler verdi. Halen University of Glasgow’da ekonomi alanında akademik çalışmalarını sürdürüyor. 1983'ten beri Econometric Society, 2015'ten beri Royal Society of Edinburgh ve 2018'den beri British Academy üyelikleri bulunmaktadır. Moulin, Game Theory Society başkanlığını yürütmektedir. Araştırmalarının bir kısmı dünyaca ünlü National Science Foundation (NSF) hibesi ile desteklenmiştir. Beş kitap ve 100'den fazla hakemli makale yazan Moulin, Yöneylem Araştırması Matematik ve Oyun Davranışı, Yöneylem Araştırması Matematiği kitaplarında editörlüğünü yapmıştır.

Sosyal seçim, adil paylaşım uygulamaları ve oyun teorisi kavramları ve teknikleriyle 'normatif ekonomi' alanını yeniden tanımlamaya yönelik katkıda bulunmuştur. Bu alandaki amacı çeşitli kaynak tahsisat problemlerinde yeni mekanizmalar oluşturma ya da mevcut olanları haklılaştırma üzerine çalışmalar yürütmektedir. Çalışmalarından bazı örnekler; art arda veto ile oy kullanma, genelleştirilmiş medyan oylama kuralları, ölüm veya boşanma sonrasında hak talebinde bulunanlar arasında mal paylaşımı, nakil organlarında veya popüler etkinliklerde koltukların adil dağıtımı gibi konularda yüksek talep gören hizmet veya malların paylaştırılması, kamu veya özel malları üreten bir teknolojinin sömürülmesi; işçiler arasında görevlerin atanması; işlerin sıraya göre programlanması; iletişim ağı trafiğine ödenen ücretleri paylaştırmak ve fiyatlandırmak gibi oyun teorisi, sosyal seçim teorisi ve piyasa tasarımı çalışmalarıdır. Mikroekonomik analizin adil bölünme sorunlarına geniş katkılarını tanıtan en son kitabı 2003 yılında MIT yayınlarından çıkan “Fair Division and Collective Welfare”dır.

Haber ve Video: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi
Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofis