İTÜ, TÜBİTAK “2018 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi”nde 2. Sırada
Haz 25, 2019

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK), üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2018 sonuçları belli oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından açıklanan sonuçlara göre İstanbul Teknik Üniversitesi 90,16 puanla sıralamada ikinci sırada yer aldı.

2 Teknik Üniversite Zirvede

Endeksin zirvesinde 3 puan farkla bir arada yer alan Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İTÜ diğer üniversiteleri geride bıraktı. Bakan Varank basın açıklamasında, girişimcilik ruhunun ve yenilikçilik kültürünün gelişmesinde üniversitelerin en önemli basamak olduğunu söyledi. Varank, bakanlık olarak bilim ve teknoloji politikalarının oluşturulmasında, sanayi stratejisinin belirlenmesinde üniversitelerle birlikte hareket ettiklerini belirtti. Bakanımız sözlerine şöyle devam etti: "Bu noktada özellikle üniversite-sanayi iş birliği alanında son derece önemli destek ve teşvikler sunuyoruz. Amacımız; bilim, teknoloji ve sanayiyi bir araya getiren üniversitelerimizi üretimin merkezinde konumlandırmaktır. Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nin tüm bu amaçlara ulaşmada yardımcı, yönlendirici, hatta motive edici olduğunu ifade etmek istiyorum."

2014’te 7. Sıradan 2018’de 2. Sıraya

Endekste üniversiteler diğer yıllardan farklı olarak, Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Yetkinliği, Fikri Mülkiyet Havuzu, İş Birliği ve Etkileşim ile Ekonomik Katkı ve Ticarileşme olmak üzere 4 boyutta ele alındı. Bu sayede bu yıl üniversite performanslarının etki ve ürün odaklı bir yaklaşımla ölçülebilmesini desteklendi.

2014 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde 7. sırada yer alan İTÜ, yıllar içindeki olumlu yapısal girişimcilik çalışmaları ile 2018 endeksinde, 2. sıraya yükselerek büyük bir gelişme kaydetti.

“İTÜ’nün Girişimcilik Ekosistemine Katkısı Devam Edecek.”

Sıralamayla ilgili değerlendirmesinde Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca şunları söyledi: ”İTÜ’de işin fikir aşamasından sektörde başarıyla rekabet etmeye kadar her adımda girişimcilik ile ilgili çok farklı ortam ve destekler bir arada bulunuyor. Öğrenimleri süresince İTÜ GİNOVA ve bu alandaki derslerle desteklenen İTÜ’lü girişimci adayları diledikleri takdirde yollarına İTÜ Çekirdek, İTÜ MAGNET, INNOGATE, İTÜNOVA TTO, BEETECH ile devam ederek İTÜ ARI TEKNOKENT bünyesindeki çok çeşitli destek programlarından ve ödüllerden yararlanıyor. Yerli firmalarımız bu sayede yurt dışına açılabiliyor, hatta global bir firmayla yoluna devam edebiliyor. Bakanlığımız tarafından açıklanan listede sıralamadaki yerimizin yükseldiğini görüyoruz. İTÜ olarak bu ekosistemin Türkiye hattına yayılmasında katkılarımızın büyük olduğuna inanıyoruz.”

Toplam 50 üniversitenin yer aldığı listede, İTÜ ile birlikte ilk 10’da yer alan diğer üniversiteler ve endeks puanları ise şu şekilde:

1) Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) – 93,16

2) İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) – 90,16