Fizik Profesörü Matjaz Perc'e İTÜ’den Fahri Doktora Beratı
Haz 28, 2019

Slovenya Maribor Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Matjaz Perc'e Üniversitemiz tarafından "Fahri Doktor" unvanı verildi. Perc, dünyada en çok atıf alan fizikçiler arasında %1’lik dilimde yer alıyor.

matjaz_fahri_doktora_2019 (4)

Üniversitemiz senatosu tarafından yapılan Fahri Doktora Berat Töreni, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi Senato Salonu’nda gerçekleştirildi.

Sosyal sistemler fiziği alanında dünyada bilim ve teknolojinin ilerlemesine sağladığı katkılar nedeniyle, Prof. Dr. Matjaz Pere’e “Fahri Doktora Beratı” takdim edildi. Törene, Prof. Dr. Matjaz Perc ve ailesi, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özer, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Alper Ünal, Prof. Dr. Tayfun Kındap, Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan, fakülte dekanlarımız, enstitü müdürlerimiz, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Rektörümüz sözlerine, “Prof. Dr. Matjaz Perc ve ailesini İTÜ’de ağırlamaktan büyük bir onur duyuyorum.” diyerek başladı. Karaca, Dr. Matjaz Perc’in biyografisini katılımcılarla paylaştı.

matjaz_fahri_doktora_2019 (2)

İTÜ TMDK’dan Mini Konser Dinletisi

Tören, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarının verdiği mini konseri ile devam etti. İTÜ TMDK öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Tolgahan Çoğulu ve Doç. Dr. Ali Tüfekçi tarafından “Büzürk Peşrev- Dimitri Kantemiroğlu, Nikriz Sirto-Tamburi Cemil Bey, Gnossienne No.1- Erik Satie ve Kürdilihicazkar saz Semai- Tatyos Enserciyan” eserleri icra edildi.

matjaz_fahri_doktora_2019 (3)

İTÜ Senatosu Tarafından Değer Görüldü

Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın konuşmasının ardından Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Sema Fatma Oktuğ kürsüye gelerek senato kararını okudu. Oktuğ şunları söyledi: “İTÜ senatosu tarafından alınan karar ile Slovenya Maribor Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Matjaz Perc’e, sosyal sistemler fiziği alanında dünyada bilim ve teknolojinin ilerlemesine sunduğu katkılar nedeniyle, üniversitemizce Fahri Doktora Beratı verilmiştir.”

matjaz_fahri_doktora_2019 (1)

Fahri Doktora Beratı, Prof. Dr. Matjaz Perc’e Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca tarafından takdim edildi. Perc, üniversitemize teşekkür ederek başladığı konuşmasında İTÜ’de olmaktan mutlu olduğunu ifade etti. Akademik ve bilimsel çalışmalarıyla ilgili bir sunum yapan akademisyen, yapay zekâyla ilgili sunumunda insanın varoluşundan yola çıktı. Aynı zamanda, yapay zekâ ve veri bilimi üzerine yaptığı çalışmalardan örnekler sundu.

Matjaz Perc Kimdir?

Matjaz Perc, Maribor Üniversitesinde fizik profesörü olarak görev yapmasının yanı sıra, Complexity Science Laboratuvarı’nın direktörüdür. Slovenya Araştırma Ajansı’nın finanse ettiği Complex System Programı’nın da lideridir. Academia Europaea ve European Academy of Sciences and Arts üyesidir ve Web of Science verilerine göre 2014’ten bu yana en çok atıf alan araştırmacılardan biridir. Matjaz, son 15 yılda yazdığı, 315’in üzerinde orijinal makaleyle Google Scholar’a göre 22.330’un üzerinde alıntıyla ve 85 h indeksiyle dikkat çekmektedir.

Physical Review of E, New Journal of Physics, Proceedings of the Royal Society A, Physics Letters A, Scientific Reports, Royal Society Open Science, the Journal of Complex Networks ve the Turkish Journal of Electrical Engineering & Computer Sciences’ın yayın kurulu üyesidir ve PNAS misafir editörüdür.

2018 yılında, sosyal sistemler fiziği alanında göstermiş olduğu üstün ve çığır açan başarılarından dolayı Slovenya’nın en yüksek ulusal bilim ödülü olan Zois Ödülü’nü almıştır. Ayrıca, Alman Fizik Topluluğu’ndan (German Physical Society) Sosyo ve Ekonofizik alanında 2015 yılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne (Young Scientist Award) layık görülmüştür. Tüm araştırma alanlarında insanlığa hizmet veren üstün araştırmalar için takdim edilen ve ödül komitesi Nobel Ödülü almış 14 kişiden oluşan 2017 USERN Ödülü sahibidir.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi