İTÜ’de Eskimeyen Teknolojilere Yolculuk
Tem 09, 2019

2019’un Cumhurbaşkanlığımızca “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” ilan edilmesi nedeniyle İTÜ öncülüğünde başlatılan “İslam Bilim İnsanları ve İcatları Eskimeyen Teknolojileri Projesi’nin tanıtımı yapıldı.

FU3EB0~1

İTÜ’lü Akademisyen Dr. H. Ömer Tontuş’un çalışmalarıyla başlayan ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Prof. Dr. Mustafa Kaçar ve Prof Dr. Ahmet Kala’nın eş yöneticiliğinde yürütülen proje; 4 Temmuz’da İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) düzenlenen etkinlikle tanıtıldı.

FUF55E~1

Eskimeyen Teknolojiler Tarihi Uygulama Kiti içerisinde Eskimeyen Teknolojiler Tarihi Kitabı, Uygulama Kiti Montaj Kılavuz Kitapçığı ve özel muhafaza kutusu içinde altı adet Ahşap Özel Tasarım Maket bulunuyor. Bilim tarihindeki buluşlara ilgi duyan öğrenciler bilim tarihimizin büyük buluşlarını yeniden keşfederken, eğlenerek öğrenecek, kendi elleriyle yaptıkları maketlerle, ikinci boyuttan üçüncü boyuta geçme algısı edinecekler.

Kurum ve kuruluşların sosyal sorumluluk projeleri kapsamında, ortaokul ve lise öğrencilerine bir kültür köprüsü olmak üzere hazırlanan kit dağıtılacak.

FUAT_S~1

“İyi mühendis, iyi matematik ve fizik bilir.”

İTÜ Ayazağa Kampüsü SDKM Senato Salonu'ndaki programın açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca Prof. Dr. Fuat Sezgin ile 90’lı yılların başında tanıştığını söyledi. Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Tarihte henüz kimse bilmezken otomatik kontrol ve robotik alanında buluşlarıyla Cezeri, sayı toplamının nasıl hızlı yapılacağını ampirik olarak gösteren Takiyüddin gibi mühendisler; iyi matematik ve fizik biliyordu. Büyük değerlere sahip bir geçmişimiz var. İTÜ olarak, bu etkinliğin bir parçası olmaktan onur ve gurur duyuyoruz.” dedi.

“İTÜ bizi bu eserin ortaya çıkarılmasında cesaretlendirdi.”

Türk Bilim Tarihi Kurumu Derneği Prof. Dr. Mustafa Kaçar, proje kapsamında bir konsept oluşturduklarını, İslam bilim devriminden Anadolu sanayi devrimine, iki tarafı da bir araya getirdiklerini vurguladı. Kaçar, “İTÜ bizi konuda cesaretlendirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi, Türk Bilim Tarihi Kurumu Derneği ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi buluştu. İTÜ Rektörüne bu manada çok teşekkür ediyoruz. Projemizin içeriğiyle ilgili Anadolu sanayi devrimini uygulayanlardan dinleyeceğiz.” diyerek sözlerini noktaladı.

FU9A18~1

“Fuat Hoca, vatan sevgisi çok yüksek olan bir değerdi.”

İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Başkanı Mecit Çetinkaya da 2010 yılında kurulan vakıfın medeniyetin kaynağı olan Müslümanların sonradan Batı'ya kaptırılan değerlerinin bilinmesi amacını taşıdığını söyledi. Çetinkaya, “Fuat Hocamız günde 17 saat çalışan, hayatı kitaplarla ve bilimle geçen bir insandı. Vatan ve millet sevgisi çok yüksek olan bir değerdi. Alman Cumhurbaşkanı’nın ve Alman otoritelerinin ısrarlı isteklerine rağmen, asla Alman vatandaşlığını kabul etmedi. Türk vatandaşı olarak doğdu, Türk vatandaşı olarak vefat etti ve Türk topraklarına gömülmüştür hocamız.” ifadelerini kullandı.

Bu yılın Fuat Sezgin Yılı olmasından ötürü Türkiye'de 77, yurt dışında da birçok üniversite ile protokol imzalandığı söyleyen Çetinkaya, “800 adet protokol yapıldı, yarısı tamamlandı. Maalesef bilim Batı'dan doğmuş gibi söyleniyor. Bizim tarafımızdan oraya gittiği ama devam edilmediği için Batı'dan gelmiş gibi bilinmekte. Hocamız diyor ki 'Müslümanlar bilimler tarihindeki muazzam yerlerini bilmedikleri için Avrupalılar karşısında büyük bir aşağılık kompleksi içindeler. Benim amacım onlara atalarının tarihteki muazzam yerlerini göstermek ve öğretmektir.' Bu da hocamızın çalışmalarını kısaca bize anlatıyor.” diye konuştu.

FUAT_S~4

“Araştırıcı bireyler yetiştirmemiz gerekiyor.”

İBTAV Fuat Sezgin Vakfı Kurucu Başkanı ve BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, “Bizim Fuat Hoca'yı ve hocanın ürettiği tarihi bir övünme ve böbürlenme için kullanmak yerine en az hoca kadar çalışkan, sufi ve araştırıcı bireyler yetiştirmemiz gerekiyor.” dedi.

FUAT_S~2

Etkinliğe, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Kurucu Başkanı ve BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, İBTAV Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya, TRMotor ve BMC Power Genel Müdürü Prof. Dr. Osman Dur, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve Yavuz Motor Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Çelikdoğan konuşmacı olarak katıldı.

FUAT_S~3

Prof. Dr. Fuat Sezgin kimdir?

24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis’te dünyaya gelen Fuat Sezgin, ortaokul ve lise öğrenimini Erzurum’da tamamladıktan sonra İstanbul'a geldi.

İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde alanında en tanınmış uzmanlardan olan Alman doğu bilimci Helmut Ritter'in öğrencisi olan Sezgin, onun tavsiyesiyle İslam bilimlerine yöneldi.

Sezgin, 1951'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu ve ardından doktorasını, Arap Dili ve Edebiyatı üzerine yaptı.

"Buhari'nin Kaynakları" konulu doktora teziyle 1954'te doçent unvanı alan Sezgin, bu çalışmasında önemli bir hadis kaynağı sayılan Buhari'nin, bilinenin aksine sözlü değil yazılı kaynaklara dayandığını savundu. Sonrasında "Buhari'nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar” adındaki takdim tezi 1956'da yayımlandı.

1960 sonrası çalışmalarını Frankfurt Üniversitesi’nde sürdürdü. Bundan 5 yıl sonra, Cabir ibn Hayyan hakkında yazdığı ikinci doktora tezini Frankfurt Üniversitesi Institut für Geschichte der Naturwissenschaften'a sunan ve ertesi yıl profesör unvanı alan Sezgin, aynı yıl kendisi gibi doğu bilimci olan Ursula Sezgin ile evlendi.

İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadarki süre göz önüne alındığında, alanında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihi'nin ilk cildini 1967'de tamamlayan Sezgin, hayatını kaybetmeden önce 17 ciltten oluşan bu serinin 18. cildini yazıyordu.

Prof. Dr. Fuat Sezgin; Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil 27 dili çok iyi derecede biliyordu.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi