“Çizginin Dışındakiler” Deneyimlerini Anlattı
Kas 05, 2018

Üniversitemiz Girişimcilik Kulübü tarafından düzenlenen “Çizginin Dışındakiler” etkinliği aralarında Ercan Altuğ Yılmaz, Ataman Özbay, Ayşe Şule Bilgiç, Derya Ahmet Kocabaş ve Asil Özbay’ın aralarında bulunduğu çizgi dışı isimleri ağırladı.

cizginin disindakiler (1)

2006 yılında İTÜ İşletme Fakültesi’nde kurulan ve kurulduğu günden bu yana genç nesillerin tutkularının izini sürerek bir kariyer planı çizmesinin önünü açmak isteyen Girişimcilik Kulübümüzün düzenlediği  “Çizginin Dışındakiler” bu yıl da önemli isimleri ağırladı. Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe çok sayıda davetli katıldı.

cizginin disindakiler (3)

Oyun yaşamın her alanında var

Sahneyi ilk olarak, oyunlaştırma denilince Türkiye’de akla ilk gelen isim olan Ercan Altuğ Yılmaz aldı. Oyunlaştırma ve oyun üzerine tarihsel gelişimi anlatan Ercan Altuğ Yılmaz, kurumsaldan çizginin dışına geçiş sürecini katılımcılar ile paylaştı. Oyuna yaşamın her alanında rastlanabileceğini aktardı. Gerekli önem verilmesi halinde büyük farklar yaratılabileceğini sözlerine ekleyen Altuğ, Platon’un “Biriyle bir yıl sohbet etmek yerine bir saat oyun oynarsanız daha iyi tanırsınız.” sözünü hatırlattı.

Hayalleriniz gerçekleşebilir

Türkiye'de ıslak mendili bulan kişi olarak bilinen işadamı Ataman Özbay, tecrübelerini öğrencilere aktardı. Tahta kaşıkla doğduğunu söyleyen Özbay, hayatı boyunca çeşitli güçlüklerle karşılaştığını anlattı. Küçük yaşlarda çalışmak zorunda kalıp, kazandığı para ile okul ihtiyaçlarını karşıladığını belirtti. Girişimciliğin önemini hayatından örnekler vererek anlatan Özbay, gençlere “Denemekten korkmayın. Hayallerinizin gerçekleşebileceğini bilin. Başarının sırrı doğru kararlar almaktır. Beni şu an genç bayanlar da izliyor. Hayat paylaşmaktır ancak eşinize muhtaç olmayın. Maddi özgürlüğünüz her zaman olmalı.” dedi.

cizginin disindakiler (2)

“Dünyanın bütün çocuklarına dokunmak istiyoruz.”

Çocukların sevgilisi ünlü “Pepee” çizgi film karakterinin mimarı Ayşe Şule Bilgiç de etkinliğe katılan isimler arasındaydı. Yaşamından kesitler vererek konuşmasına başlayan Bilgiç, Adıyaman’da doğduğunu ve üniversitede iletişim eğitimi aldığını belirtti. O dönemlerde mesleğinin her yönünü görmek için farklı kurumlarda tecrübe edindiğini anlatan Bilgiç, deneyimlerinin ışığında geleceğe yön verdiğini belirtti. “Dürüstlük ilkesinden asla vazgeçmedim.” diyen Bilgiç, Türkiye’de hiç kimsenin üzerinde düşünmediği dönemde yerli çizgi filminin nasıl yapılabileceğini düşündüğünü, kurumlarda görüşme sürecinde yaşadıklarını aktardı. “Ama ben biliyordum, bir gün mutlaka yaptıklarımız fark edilecek.” diyerek çalışmaktan hiç vazgeçmediğini anlattı. Defalarca başarısızlıklarla karşılaştığını, hatta üç kez batmasına rağmen riskleri en aza indirmeye çalıştığını aktaran Bilgiç, “İmkansız diye bir şey yok. Asla vazgeçmeyin.” dedi. Bilgiç, 2018 yılında amacımız dünyanın bütün çocuklarına dokunmak.” diyerek sözlerini noktaladı.

cizginin disindakiler (4)

“Şans herkesin ayağına gelir ama hazır olanlara fırsat olur.”

Daha sonrasında sahneyi Elektrik Mühendisliği Doktor Öğretim Görevlisi Derya Ahmet Kocabaş aldı. İTÜ’de sıra dışı pek çok projenin danışmanlığını üstlenen Kocabaş, deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Çok yönlü kişiliğinden kesitler sunan Kocabaş, nasıl 2 rock grubunun davulcusu, eski üst düzey futbol hakemi ve İTÜ’de birçok takımın kurucusu olduğunu anlattı.

Dikiz aynamda dünya

Etkinliğin bir diğer konuşmacısı, “Kadınlara özgürlük yakışır." diyen ve 2015 yılında yola çıkan Asil Özbay, o günden bu yana motosikleti ile dünyayı gezmeye devam ediyor. Dünya turuna çıkmaya bir dönem Kapalı Kadın Ceza İnfaz Kurumu’nda kadın mahkumlara satranç dersleri verdiği sırada karar verdiğini söyleyen Özbay, mahkumlarla özgürlük hakkında konuşmalarının olduğunu belirtti. Yolculuk deneyimlerini ve anılarını öğrencilerle paylaşan Özbay, kadınlara yapılan fiziksel, psikolojik ve ekonomik baskılardan yola çıkarak ürettiği proje ile bir kadının istediği şeyler için adım atması gerektiğini vurgulamak istediğini ifade etti.

Haber ve Fotoğraf: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi