Deneyim ve Tasarım DATE Zirvesi’nde Buluştu
Kas 30, 2018

ArtITU Sanatsal Bakış Kulübümüzün düzenlediği DATE Zirvesi, sanatseverleri buluşturdu. 2 gün boyunca Mustafa Kemal Amfisi’nde gerçekleştirilen zirveye, sanat dünyasından isimler de katıldı.

Date_zirvesi_ (2)

ArtITU Sanatsal Bakış Kulübü tarafından düzenlenen DATE Zirvesi kapsamındaki konferansların ilki; foto muhabiri, belgesel yapımcısı ve gazeteci Coşkun Aral ile başladı. 13 yaşında başlayan fotoğrafçılık tutkusunun peşinden gidip 17 yaşında gazetede çalışmaya başlayan Aral, daha sonra uluslararası çapta bir foto muhabiri olmayı hedeflemiş. Video çekimlerine 1985'te başlayan foto muhabir, bu süreçte birçok savaşı da karelerle hafızalara kazımış. Afganistan, Lübnan, Filipinler, İran, Irak, Çad ve Liberya gibi ülkelerdeki çekimler yaptığını belirten Aral, eskiden fotoğraf çekmenin zor olduğuna dikkat çekti. Akıllı telefonların fotoğraf deneyimini bambaşka bir hâle getirdiğini ve böylece günümüzde fotoğraf çekmenin oldukça kolaylaştığını dile getiren deneyimli foto muhabiri ve gazeteci, fotoğrafçılığa ilgi duyan gençlerimize merak duygusunun üzerine gitmelerini ve sürekli sorgulamalarını tavsiye etti.

Date_zirvesi_ (1)

“Askıda Ne Var?” üniversiteli gençlere desteği artırdı

Etkinlikte öğrencilerimize seslenen bir diğer konuğumuz ise Askıda Ne Var adlı sosyal girişim platformunun kurucusu Oğuzhan Canım oldu. Canım, platformu kurarken ilk olarak Cihangir, Taksim ve Kadıköy’deki restoranlara “Üniversitelilere yemek ısmarlamak ister misiniz?’ sorusunu yazmalarıyla işe koyulduklarını söyledi. Ünlülerin sosyal medyadan verdiği destekle platformun yeni iş birliği fırsatları bulduğunu ve hızla büyüdüğünü anlattı. Ardından her konser için sanatçılarla askıda bilet uygulaması başlattıklarını ve markaların da bu süreçte kendilerine önemli ölçüde destek verdiklerini belirtti. Askıda Ne Var projesine dahil olan ürün ve hizmetlerin zamanla arttığının altını çizen Canım, bugün sayısız öğrenciye ulaşabilmelerinin önemli bir başarı olduğunu kaydetti.

Date_zirvesi_ (3)

Yaratıcı tasarım dünyayı değiştiriyor

Metin yazarı, oyuncu ve tiyatro yönetmeni Ezel Akay 500’den fazla reklam ve ödüllü birçok sinema filmini yönetirken yaşadıklarını gençlerle paylaşırken, MIT Entreprise Forum’un kurucusu Doğan Taşkent telekomünikasyon, yenilenebilir enerji ve girişimcilik ekosistemleri hakkında düşüncelerini açıkladı.

Mimarlık Fakültesi Emekli Öğretim Üyemiz Oruç Çakmaklı da misafirlerimiz arasındaydı. Akademisyenimiz, tasarım kavramının dünyayı üretim ve sanatsal yaratım açısından son derece değiştirdiğini söyledi. Çakmaklı, tasarımın her aşamasında bütün dünyanın hizmetine sunulacak bir ürün ortaya çıkarmanın hedeflenmesi gerektiğini dile getirdi. Tüketim çılgınlığına da değinen öğretim görevlimiz, buna hizmet edecek tasarımların yaratıcılığını kaybedeceğini hatırlattı.

Date_zirvesi_ (4)

Etkinlikte söz alan Designnobis Kurucusu ve endüstriyel tasarımcı Hakan Gürsu ise tasarıma, günümüzde büyük önem kazanmış bir kavram olan hikâye anlatıcılığı penceresinden baktı. Gerçek ihtiyaçlara gerçek çözümler ürettiği sürece, tasarımcıların önünde yeni ufuklar açılacağını aktaran Gürsu, tasarım alanındaki çalışmalarına ve deneyimlerine dair bilgileri paylaştı.

Mindfulness Academy Kurucusu ve ana eğitmeni Erhan Ali Yılmaz ise dünyamızın geçirdiği ekonomik ve toplumsal dönüşümün üretim ilişkilerini de etkilediğini, ihtiyaçların da bununla aynı yönde değiştiğine vurgu yaparak hayata olumlu açıdan yaklaşmanın ne denli büyük bir güç olduğunu hatırlattı.

DATE Zirvesi’ne gelerek üniversitelilerle buluşan ve onlara ilham veren diğer konuğumuz ise Kötü Kedi Şerafettin karakterinin çizeri Bülent Üstün oldu.

Date_zirvesi_ (5)

ArtITU akademik bilgiyi sanatla birleştiriyor

ArtITU Sanatsal Bakış Kulübü, teknik ve akademik açıdan donanımlı İTÜ öğrencilerinin bilgilerini sanatsal bakış açısıyla zenginleştirmelerini amaçlıyor. Kulübün başkanı Muhammed Said Kocabaş’a göre, DATE Zirvesi öğrencilerimize bu yönde bir kazanım sağlayacak önemli bir adım ve İTÜ’lülerin bu tür etkinliklere giderek daha fazla ilgi göstermesi bunu kanıtlıyor.