İstanbul Tiyatro Şenliği İTÜ’de
May 22, 2019

14. İstanbul Tiyatro Şenliği, 8-18 Mayıs tarihlerinde İTÜ Sahnesi, TİMİS Oyuncuları, İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi (ÖKM) Sahnesi, İktisat Sahnesi ve İstanbul Tıp Fakültesi Tiyatro Topluluğu iş birliğiyle Üniversitemizde gerçekleşti.

tiyatro_senligi_2019 (5)

Her yıl Türkiye’nin dört bir yanından gelen üniversite tiyatro topluluklarını seyirciyle buluşturmayı amaçlayan şenlikte, ilginç oyunlar sahnelenirken, yapılan söyleşilerle bolca bilgi ve deneyim alışverişi sağlandı.

Tiyatro Akademisyenleriyle Söyleşiler

Festivalde, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Dr. Öğr. Üyesi Özlem Karadağ, “Aykırı Britanya Oyunları: In-Your-Face Tiyatrosu” söyleşisi gerçekleştirdi. Doktora sonrası çalışmalarını Queen Mary University of London, Department of Drama'da gerçekleştiren Karadağ, katılımcılara tabuların yıkıldığı, seyircinin tahmin yürütmesine izin vermeksizin ona uç duygular hissettirme metotları üzerine kurulu olan bu sıra dışı akımı detaylarıyla aktardı.

tiyatro_senligi_2019 (3)

İlgi çekici söyleşilerden bir diğeri ise Feminist Dramaturji üzerineydi. İÜ Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nden Doç. Dr. Fakiye Özsoysal ve Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Arda Öztürk, bu oturumda tiyatro metinlerinde kadın rollerinin nasıl işlendiği ve daha eşitlikçi bir bakış açısının nasıl sağlanabileceği konuları izleyicilerle birlikte tartışıldı.

tiyatro_senligi_2019 (1)

11 Günde 26 Oyun Sahnedeydi

Bu yıl, İTÜ Sahnesi Henrich Böll’den “Katharina Blum’un Çiğnenen Onuru” adlı oyunu sergiledi. Performansta medyanın bireyleri suçlu ilan etme konusundaki rolü irdelendi.

Taşkışla Sahnesi ise şenlikte, Bertolt Brecht’in Hitler Almanya’sına ilişkin basından ve görgü tanıklarından topladığı materyallerle yazdığı “III. Reich’ın Korku ve Sefaleti” oyunuyla seyirci karşısına çıktı.

tiyatro_senligi_2019 (4)

İTÜ Kültür Hizmetleri Şube Müdürlüğü bünyesindeki Büyük Salon’da gerçekleşen 14. İstanbul Tiyatro Şenliği’ne katılan tiyatro toplulukları şu şekilde: İTÜ Sahnesi, TİMİS, Taşkışla Sahnesi, ÖKM Sahnesi, İstanbul İktisat Sahnesi ve İstanbul Tıp Fakültesi Tiyatro Topluluğu, Kadir Has Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, Dicle Üniversitesi Tiyatro Atölyesi, İstanbul Fen Oyuncuları, Galatasaray Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tiyatro Topluluğu Tıp Ekibi, Çukurova Üniversitesi Drama Topluluğu, Bursa Uludağ Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, Yıldız Teknik Üniversitesi Oyuncuları, Ankara Tıp Oyuncuları, Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, Tiyatro Akademi, Kadıköy Tiyatro Oyuncuları, Sahnenhas, Esperanto Sanat, Tiyatro Poetika, Yaşayan Tiyatro, Özdüşüm Oyuncu Atölyesi, Mezun İTÜ Sahnesi (MİTÜS), ÖKM Sahnesi Mezunlar Topluluğu.

tiyatro_senligi_2019 (2)

Üniversitemizin bir geleneği haline gelen İstanbul Tiyatro Şenliği, 11 günde 26 oyun ve çeşitli söyleşiler ile profesyonel tiyatro ve üniversite tiyatro kulüpleri arasında bir köprü görevi gördü.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi