İTÜ Havacılık Günleri İle Havacılığın Merkezinde
May 23, 2019

İTÜ Uçak Uzay Mühendisliği Kulübü ve İTÜ Havacılık Kulübü tarafından bu yıl 5.’si gerçekleşen İTÜ Havacılık Günleri’19, 17-18 Mayıs’ta Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde düzenlendi.

havacilik_gunleri_2019 (3)

İTÜ Havacılık Günleri, İstanbul’dan ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden üniversite ve liseleri havacılığın merkezinde buluşturdu. Bu yıl, ‘’Havacılığın rüzgârıyla savrulun!’’ sloganıyla yola çıkan etkinlik, ülkemizdeki havacılık, uzay sektörü ve sportif havacılık tutkunlarını bir araya getirdi.

Endüstrinin Havacılık ve Uzay Sektörü Temsilcileri

İTÜ Havacılık Günleri’19, bu sektörünün çeşitli alanlarından birçok konuşmacıyı, kariyer hedefi havacılık olan gençlerle buluşturdu.

havacilik_gunleri_2019 (5)

Etkinliğin ilk gününde TAI İnsan Kaynakları Uzmanı Murat Sofuoğlu şirketlerinin işe alım prensipleri hakkında bilgi vererek, adayların hangi kriterlere sahip olmaları gerektiğinden de bahsetti. Yine TAI'de test mühendisi olarak çalışan Dr. Cem Ömür ise uzay sanayiindeki son gelişmelerden, Türkiye'nin özgün olarak geliştirdiği ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu Göktürk'ten, Small-Geo haberleşme uyduları projesinden ve onun ülkemize sağlayacağı katkılardan bahsetti. Havacılık Günlerinin bir diğer konuğu olan Roketsan’dan Erdoğan Aydemir, izleyicileri taktik füze sistemleri konusunda aydınlattı. İTÜ Uçak Mühendisliği Bölümümüzün mezunlarından Turkish Technic Kalite Güvence Başkanı Birkan Güneralp, şirket faaliyet alanlarını katılımcılara aktardı. Diğer yandan, bugüne dek mühendislikten yöneticiliğe kadar birçok farklı alanda faaliyetlerini başarıyla sürdüren bir başka İTÜ Uçak Mühendisliği mezunumuz Remzi Saltoğlu, Boeing şirketi ve projeleri hakkında bilgiler paylaştı.

havacilik_gunleri_2019 (4)

Etkinliğin ikinci gününde Airbus tanker uçaklarının havada yakıt ikmalinin yapılması konusunda eğitimci olarak çalışan Hasan Akbulut, Airbus firması, tanker uçakları ve havada yakıt ikmali üzerine bir sunum gerçekleştirdi. İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümümüzün mezunlarından, Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü araştırma görevlisi ve hibrit roket itki ve araç tasarımı gibi birçok konuda çalışmaları bulunan Ozan Kara ise uzay görevlerinin maliyeti ve içeriğini konu alan sunumuyla akıllardaki soru işaretlerini giderirken katılımcıların beğenisini topladı.

Dünya Havacılık Devlerinde Çalışan İTÜ’lüler

NASA'nın ve Mars Programının tek Türk Yöneticisi, İTÜ Uçak Mühendisliği Bölümü mezunumuz Sırrı Oğuz, şu an üzerinde çalıştığı piroteknik ateşleme sistemleri ve patlayıcılar üzerine bir konuşma yaptı. NASA'nın şirket politikasından ve insanlığın geleceği için planlananlar hakkında görüşlerini paylaştı. Uydu irtifa ve yörünge kontrol sistemleri üzerine çalışan Yusuf Acar, TÜBİTAK'ın yaptığı ve yapacağı projelerden, Rasat ve Göktürk-2 uydularının başarılarından ve Türksat 6A uydusu için yapılan çalışmalar hakkında konuştu.

havacilik_gunleri_2019 (1)

Havacılığın Sporcuları

İTÜ Havacılık Günleri’19 etkinliğinde sportif havacılık alanında ise Özgür Kaplan ve Oğuzkan Sadeer konuklar arasındaydı. 750’den fazla serbest paraşüt atlayışı (Skydive) bulunan Özgür Kaplan katılımcılara bu sporu tanıttı. 15 yıllık serbest paraşüt geçmişinde yaşadığı ilgi çekici olayların videolarını da izleten Kaplan, dinleyicilere hayatlarında en az bir kere serbest atlayışı mutlaka denemeleri gerektiği vurgusunu yaptı.

havacilik_gunleri_2019 (2)

Diğer sportif havacılık oturumunda ise 2014 yılından beri milli yamaç paraşütü sporcusu olan Oğuzkan Sadeer de izleyicilerle buluştu. Yamaç paraşütü ve tüm ekipmanlarını tanıtan sporcu, izleyicilerin ekipmanları yakından tanımaları gerektiğinin altını çizdi. Her iki sporcu da hem üniversitemizden hem de farklı liselerden havacılık tutkunu öğrencilerin katıldığı oturumlarıyla yoğun ilgi görürken ikili katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi