İTÜ 5G Zirvesine Ev Sahipliği Yaptı
Haz 19, 2019

Üniversitemiz, Türkiye’nin 5G’ye geçiş serüvenine katkı sunan önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. 5G Zirvesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü’nün (IEEE) desteğiyle 13-14 Haziran’da Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

5g_zirvesi_2019 (4)

IEEE 5G Zirvesi; girişimcileri, şirketleri, üreticileri, akademisyenleri ve politikacıları bir araya getirdi. Avrupa, Asya ve Amerika’dan gelen ve ülkemizde bu alanda çalışan konuşmacılar, 2 gün boyunca 5G ve ötesi ile ilgili gelişmeleri ve bu alandaki birikimlerini katılımcılarla paylaştı.

5g_zirvesi_2019 (2)

Dünyanın çeşitli ülkelerinden 5G konusunda çok sayıda uzman konuşmacının katıldığı zirvede, 5G, büyük veri, makine öğrenimi ve nesnelerin interneti tartışıldı.

Türkiye'nin 5G'ye geçiş sürecine katkıda bulunmayı amaçlayan zirvede, 5G ve ötesi, yeni nesil geniş bant yayımcılık, 5G ile günlük hayatta karşılaşılacak yenilikler, bilimsel gelişmeler ve ekosistemin zorlukları da değerlendirildi.

“Türkiye’nin 5G serüvenine katkı sunduk. ”

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca: “5G’ye geçiş süreciyle Türkiye’nin de teknolojideki hızı artacak.” diyerek dijital toplum olmanın kapısının aralandığını söyledi. Uluslararası katılımcılarla İTÜ’de gerçekleşen 5G Zirvesi’nin ülkemizin bu teknolojiyi kullanan öncü ülkelerden biri olmasına katkıda bulunacağı dile getirdi.

Rektör Prof. Dr. Karaca, “İTÜ olarak, BTK öncülüğünde başlatılan çalışmalara katkı sunmaktan gurur duyuyoruz. Önümüzdeki süreçte milli imkanlarla 5G’ye geçen bir ülke olacağımız dikkate alındığında, bu teknolojinin geliştirilmesine destek olacak bir zirveyi gerçekleştirmiş bulunuyoruz.” dedi.

5g_zirvesi_2019 (3)

5G, endüstriyi ve toplumu dönüştürecek

Zirveye katılan konuşmacılar, 5G’nin endüstriyi ve toplumu dönüştürecek bir platform olacağını, eğlenceden akıllı evlere, trafik güvenliğinden kurye takibine, fabrika ve madenlerin uzaktan kontrol ve analizine varana kadar birçok alanda gelişmeler sağlayacağını vurguladı.

Ayrıca zirvede, yeni nesil iletişimde sadece regülasyon otoritesinin değil, mobil servis sağlayıcıları, üreticiler ve endüstrinin hep birlikte 5G'nin sınırlarını çizmek ve gelecek için adımlarını birlikte atmaları gerekliliği tartışıldı.

5g_zirvesi_2019 (1)

Zirvenin ilk günü 5G ve ötesinin geçmişi ve bugünü, 3GPP’deki 5G standartları, güncel yayımcılık standartları ve araştırmaları, 6G için araştırma süreci ve zorlukları, son olarak da akıllı üretim konuları detaylı olarak incelendi. Etkinliğin ikinci gününde ise ağ dilimleme (Network Slicing) yani çoklu ağların kullanılabilirliği için eMBB, mMTC ve uRLLC servislerinin bağımsız şekilde kullanılması ve birçok operatörün 5G ağlarını ortak altyapı üzerinden uygulaması gerekliliği ele alındı. Etkinlik, 5G'nin finansal fizibilite incelemesinin ardından sona erdi.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi