İTÜ Alan Bazında Dünyanın En İyi Üniversiteleri Arasında
Kas 08, 2019

Üniversitemiz, US News & World Report’un hazırladığı “Dünyanın En İyi Üniversiteleri’’ sıralamasında mühendislik, kimya, inşaat mühendisliği, çevre/ekoloji ve yer bilimleri alanlarında Türkiye birincisi oldu. İTÜ, Türkiye içinde genel sıralamada ise üçüncü sırada yer aldı.

Otuz yıldan bu yana gerçekleşen ve araştırma ağırlıklı seçim kriterlerine sahip US World & News Report, 2020 yılı dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasını açıkladı. Clarivate Analytics INcites’ın analizleriyle 13 gösterge üzerinden belirlenen üniversitelerin öncelikli olarak araştırma performanslarına göre değerlendirildiği sıralamada; küresel puan, küresel araştırma itibarı, bölgesel araştırma itibarı, yayın, kitap, konferans, normalleştirilmiş atıf etkisi, ilk %10 içerisinde atıf alan yayın oranı, uluslararası iş birliği, uluslararası iş birliğiyle yapılan yayın oranı, %1 içerisinde yüksek oranda atıf alan yayın sayısı, %1 içerisinde yüksek oranda atıf alan yayın oranı ve toplam atıf sayısı gibi ölçütler kullanıldı.

İnşaat Mühendisliğinde Dünyada İlk 100’deyiz

81 ülkeden 1500 araştırma kurumunun küresel ve yerel itibarlarına göre değerlendirildiği sıralamada Üniversitemiz, 424. sırada yer alırken, 33.3 skoruyla, inşaat mühendisliği alanında eğitim veren Türk üniversiteleri arasında Türkiye’de 1., dünyada 94. oldu. Ayrıca, bu alanda ilk 100’de yer alan tek Türk üniversitesi oldu.

Mühendislik Alanında Türkiye’nin Lideri İTÜ

Üniversitelerin yayınlarında uluslararası iş birliğini öne çıkaran, ortak makalelerinde uluslararası yazarların yer almasının önemli olduğu sıralamada Üniversitemiz, mühendislik alanında 56.7 puanla 2020 yılı dünyanın en iyi üniversiteleri arasında 223. sırada yer alırken Türkiye’nin lider üniversitesi konumunu korudu.

Asya’da İlk 100’deki Yerimizi Korurken, Dünyada İlk 500’deyiz

Üniversitemiz, Asya üniversiteleri arasında değerlemeye alınan 590 üniversite arasında ise 62. sırada yer aldı. Dünya üniversiteleri sıralamasında kimya alanında 253., inşaat mühendisliği alanında 94., mühendislik alanında 223., çevre ve ekoloji alanında 383., yer bilimleri alanında 242. olurken bu alanlarda Türkiye’de 1. sırada yer alarak Üniversitemize büyük gurur yaşattı. İTÜ ayrıca dünyada malzeme bilimi alanında ise 354. ve bilgisayar mühendisliği alanında 236. sırada Türkiye’de ise bu alanlarda ikinci sırada yer aldı. Dünyada ilk 500’de yer aldığımız bir başka alan da 271. sırada olduğumuz fizik oldu.