İTÜ Kuzey Kıbrıs Telsim Future Lab Açıldı
Kas 13, 2019

İTÜ Kuzey Kıbrıs Telsim Future Lab, İTÜ Kuzey Kıbrıs Sürekli Eğitim Merkezi’nde açıldı. Vodafone'un Türkiye'den sonra KKTC’de kurduğu merkez, bir üniversite ile iş birliği ile hayata geçirilen ilk teknoloji merkezi olma özelliği taşıyor.

itu-kktc-future-lab (2)

Açılışa, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ersin Tatar, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Sağlık Bakanı Ali Pilli, birçok milletvekili, bürokrat, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, BTHK Başkanı Doç. Dr. Kadri Bürüncük, İTÜ Kuzey Kıbrıs Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya, Türkiye Vodafone İcra Kurulu Başkanı Colman Deegan, Telsim Genel Müdürü Cenk Alper ve birçok iş insanı katıldı.

İTÜ Kuzey Kıbrıs Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya ve Telsim Genel Müdürü Cenk Alper konuklara hoş geldin konuşması yaptıktan sonra açılış konuşmalarına geçildi.

itu-kktc-future-lab (1)

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı konuşmasında İTÜ Kuzey Kıbrıs Telsim Future Lab’ın, tarihi çevre bilinciyle, Lefkoşa Surlariçi’nde bulunan İTÜ Kuzey Kıbrıs binasında hizmet verecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cumhurbaşkanı Akıncı, 0 ile 1 rakamlarının bir araya gelerek dijital devrime yol açacağını 1980’li yıllarda öğrencilik döneminde Amerikalı fütürist yazar Alvin Toffler’in kitaplarında okuduğunu anımsatarak, son 20 yılda dünyada yaşanan hızlı teknolojik ilerlemelere vurgu yaptı. Yıllardır süren izole edilmişlik ve ambargoların, KKTC’nin en büyük problemi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, bilim, bilişim, teknoloji ve kültür sanatla bu izolasyonların kırılabileceğini söyledi. “Burada üretilecek olan yepyeni ve insanlığın hizmetine sunulacak bir fikir; hangi milletten, din ve ideolojiden olursa olsun herkes tarafından kucaklanabilecektir. Dolayısıyla ben buradan çıkacak olan fikirlerin sadece bizim sınırlarımızla sınırlı kalmayacağını ve dünyaya açılan yeni bir pencere olacağını değerlendiriyorum.” diyen Cumhurbaşkanı, merkezin hayata geçmesinde emek gösterenleri tebrik ederek başarılar diledi.

BTHK Başkanı Doç. Dr. Kadri Bürüncük ise “İnovasyon son derece önemli ve Future Lab’ın çok önemli bir iş birliği olduğunu düşünüyorum. Üniversiteyle şirketlerin bir araya gelmesi çok önemli, BTHK olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Ülkemiz bir üniversite ülkesi dolayısıyla bilişim ve yazılım sektöründe katma değerli hizmetlere yapılan yatırım ve araştırmaların son derece önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Türkiye İcra Kurulu Başkanı Colman Deegan, Türkçe yaptığı konuşmasında, “Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza, bugün bizleri onurlandırdıkları için, ayrıca teşekkür ediyorum. Sözlerime iş birliğimiz ve kıymetli destekleri için, Sayın Rektör’e ve tüm İTÜ yetkililerine, teşekkür ederek başlamak istiyorum. Kuzey Kıbrıs’ta bir ilki gerçekleştirmekten ve adaya inovasyon getirmekten gurur duyuyoruz. Vodafone, IoT alanında bir dünya lideri. Adanın dijital dönüşümüne liderlik etmekten de onur duyuyoruz. İTÜ ise Türkiye’de 250 yıllık geçmişi ile birçok ilklere imza atmış, teknik eğitimin öncüsü, çok değerli bir Üniversitemiz. Bu iki büyük gücün Kıbrıs’taki birleşmesinden doğan İTÜ Kuzey Kıbrıs Telsim Future Lab’i hizmete açıyoruz. Future Lab, farklı sektörlere yönelik IoT çözümlerimizi sergilediğimiz bir teknoloji merkezi. Kuzey Kıbrıs’ın “Teknoloji Üssü” olmasını hedefliyoruz. Amacımız, Kuzey Kıbrıs’ta akademik çevreler ve iş ortaklarımızla birlikte, yeni nesil teknolojiler üreterek dünyaya ihraç etmek. İTÜ Kuzey Kıbrıs Telsim Future Lab hepimize hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Açılışın ardından konuklar, inovasyon merkezi olarak hizmet verecek İTÜ Kuzey Kıbrıs-Telsim Future Lab’ı ziyaret ederek bilgi aldı.

itu-kktc-future-lab (3)

İTÜ Kuzey Kıbrıs Telsim Future Lab Nedir?

Teknolojinin merkezi olarak anılan 'İTÜ Kuzey Kıbrıs Telsim Future Lab'da Vodafone'un IoT ve 5G'de geliştirdiği en yeni çözümler sergilenecek ve işletmelere geleceğin teknolojilerini bizzat deneyimleme fırsatı sunulacak. Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında Vodafone Grubu'nun tüm teknoloji bilgi birikimini aktaracağı merkezde, işletmelerin dijitalleşmeye paralel olarak iş yapış şekillerini dönüştürebilmelerine ve yakalayacakları rekabet avantajıyla işlerini büyütebilmelerine katkı sağlanması hedefleniyor. Vodafone'un Türkiye'den sonra KKTC’de kurduğu merkez, bir üniversite ile iş birliği ile hayata geçirilen ilk teknoloji merkezi olma özelliği taşıyor.