Teknokent ve Diğer Sanayi İşbirlikleri

İTÜ, araştırma üniversitesi olma niteliğini teknoloji üretme gücüyle birleştirerek, bugün Türkiye’nin en başarılı üniversite-sanayi işbirliği modeli olan Arı Teknokent’i kurmuştur. 1992 yılında İTÜ ve KOSGEB işbirliği ile faaliyete geçen kuluçka merkezi, teknokentin ilk adımı olmuştur. İlk teknokent binası ise 2003 yılında hizmete açılmıştır; bugün 4 ayrı binada/yerleşkede hizmet vermektedir. Arı Teknokent şirketleri; bilişim teknolojileri, elektrik-elektronik, telekomünikasyon, enerji, çevre, ileri malzeme, yapay görme teknolojileri, genetik biyoteknoloji, gemi teknolojileri ve otomotiv teknolojileri alanlarında ileri teknoloji ile ar-ge faaliyetlerini sürdürmektedir. Arı Teknokent, 2013 yılı itibariyle 121 ar-ge firmasını bünyesinde barındıran, bin 600 ar-ge projesi yürüten, 4 bin 800 çalışana sahip büyük bir kuruluştur.

İTÜ, otomotiv sanayi ve yan sanayi firmalarında ihtiyaç duyulan mühendislik çözümlerinin geliştirilmesi ve üretilmesi konusunda İTÜ Vakfı, OSD ve TÜBİTAK ile yaptığı işbirliği ile 2004 yılında Otomotiv Teknolojileri Ar-Ge Şirketi’ni (OTAM) kurmuştur. Üniversite-sanayi işbirliğinin en başarılı örnekleri arasında yer alan OTAM, küresel otomotiv pazarındaki rekabeti artırmak amacıyla üretim öncesi ar-ge, test ve sertifikasyon çalışmalarını gerçekleştiren bir merkez olarak yapılanmıştır.

Teknokent hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

OTAM hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.