Engelsiz ve Yaya Dostu Kaldırımlar

Eki 26, 2014, 23:42
Üniversitemizin fiziki yapısını iyileştirme ve daha yaşanabilir bir yerleşke için çalışmalar hızla devam ediyor. Odak noktasına “engelsiz, yaya ve bisiklet dostu, doğayla bütünleşen bir üniversite” anlayışını alan çalışmalar kapsamında, İTÜ’deki kaldırım anlayışı da değişiyor.

Ayazağa Yerleşkesinde genişliği 1.5 metre, yüksekliği ise 25-30 cm. arasında olan kaldırımlarda iki kişi yan yana ancak yürüyebilirken, engellilerin kullanması ise neredeyse olanaksızlaşıyordu.

Yeşil Kampüs projesi kapsamında araç yollarının azaltılması, yaya ve bisiklet yollarının artırılması hedeflenirken, kaldırımlar da projeye uygun biçimde yapılandırılıyor. Araç öncelikli yerleşke anlayışı terkedilerek, yayalar öncelik kabul ediliyor. Kaldırım genişliği 3-4 metreye çıkarılırken, yükseklik ise 5 cm. ile sınırlı tutuluyor. Bu sayede engellilerin özel bir yol açmaya gerek kalmaksızın, yerleşkede rahatlıkla hareket edebilmeleri sağlanıyor.