Hezarfen Ahmet Çelebi Heykeli Tamamlandı

May 26, 2014, 16:44

Üniversitemizin Ayazağa Yerleşkesinde yer alan ve uzun soluklu bir çalışma sonucu tamamlanan Hezarfen Ahmet Çelebi Heykelinin açılışı 23 Mayıs Cuma günü İTÜ Günü kapsamında gerçekleştirildi.

Açılış törenine, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, önceki Rektörlerimizden Prof. Dr. Hüseyin Faruk Karadoğan, Heykeltraş Mehmet Aksoy ve üniversitemiz mensupları ile mezunları katıldı.

Aksoy: “O benim kahramanımdı”

Hezarfen Ahmet Çelebi Heykelinin açılışında konuşan eserin sahibi heykeltraş Mehmet Aksoy, sözlerine uzun bir aradan sonra heykelin açılmasına vesile olan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’ya teşekkür ederek başladı. Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kendisini bilime, ilime adamış ve bu yolda hayatını riske etmiş bir isim olduğunu, heykelini yaparken bizzat kendisinden ilham aldığını söyledi. Aksoy, “O benim kahramanımdır. Bilimin ışığında yükselen ‘bin fenli’ Hezarfen için yapıldı. Tarihsel süreçten günümüze kadar Hezarfen’in onuru iade edilmemiştir. Bu heykel ile belki burada sağlanmış olacak” dedi.

Heykelin bağışçısı olan mezunumuz Yüksek Makine Mühendisi Keskin Keser de eserin İTÜ’ye kazandırmasındaki süreçten bahsetti. 2006 yılının sonunda başlayan heykelin yapım sürecinin tamamlanmasının 7,5 yılı bulduğunu söyleyen Keser, eserin üniversitemize kazandırılmasında rolü olan önceki dönem Rektörlerimizden Prof. Dr. Hüseyin Faruk Karadoğan ile Prof. Dr. Muhammed Şahin’e ve Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karacaya bu sürece sundukları katkıdan dolayı teşekkür etti.

‘Hezarfen Heykeli en çok İTÜ’ye yakışırdı’

Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karaca da konuşmasında İTÜ’nün ana yerleşkesinin sanatla buluşmasının önemli simgelerinden birinin açılışının gerçekleştirildiğini belirterek, “Gördüğünüz bu eser uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olarak üniversitemize seçkin bir sanat eseri olarak kazandırıldı. Bu eserin tamamlanması bize nasip olduğu için kendimi şanslı hissediyorum” dedi. Karaca, şunları kaydetti:

“Hezarfen Ahmet Çelebi, uçmayı başaran ilk Türk insanıdır. Bu vizyon ve başarıya sahip bilim insanına itafen yapılan bir heykele sahip olmakta en çok İTÜ’ye yakışırdı. 241 yıldır öncü ve örnek olan üniversitemiz bilimin, tekniğin ve teknolojinin uluslararası merkezlerinden biridir. Böylesi anlamlı bir eserin üniversitemize kazandırılmasında pay sahibi olan bağışçımız Keskin Keser’e eserin sahibi Mehmet Aksoy’a çalışmaya destek sunan önceki dönem rektörlerimize ve Genel Sekreterliğimize teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından Rektörümüz Sanatçı Mehmet Aksoy’a teşekkür plaketi sundu.

Hezarfen Ahmed Çelebi

17. Yüzyılda Osmanlı’da yaşamış Müslüman Türk bilgi. Kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insan oldu. 1623-1640 yılları arasında, uçma tasarısını gerçekleştirmesinden ve geniş bilgisinden ötürü halk arasında, “bin fenli” yani “çok şey bilen” manasına gelen Hezarfen adıyla anıldı.