İTÜ Apis Ar-Ge’den CanSat Competition Başarısı

Mar 27, 2019, 15:23
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde çalışmalarını sürdüren Apis Ar-Ge Uydu Takımımız uzay teknolojileri alanında dünya genelinde üniversitelerin katıldığı Uluslararası CanSat Competition 2019’un 13 Mart’ta açıklanan Preliminary Design Review (PDR) sonuçlarında 1. oldu.

itu-apis- (1)

Amerikan Uzay Topluluğu (AAS) tarafından düzenlenen yarışma bu yıl 14-16 Haziran’da Teksas Stephenville’de gerçekleşecek. Yarışmaya destek verenler arasında; ABD Askeri Deniz Araştırmaları Laboratuvarı (U.S. NRL) ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Siemens, Teksas Tarleton Eyalet Üniversitesi ile Praxis, Kratos, Lockheed Martin gibi şirketler yer alıyor. Apis Ar-Ge Uydu Takımımız, 100 üzerinden 99,61 puan alarak yarışmaya 1. sıradan katılmaya hak kazandı.

Her yıl daha iyisi

İTÜ Apis Ar-Ge, 93 takımın raporlarının incelendiği yarışmada ilk sırayı aldı. Cansat Competition’ı 2016’da genel klasmanda 9. sırada, 2017’de 4. sırada ve 2018’de 3. sırada tamamlayan ekip her yıl daha iyi sonuçlarla en iyi minyatür uyduyu tasarlama yolunda ilerliyor.

Faydalı yükten anlamlı veriler

Bu yıl dünya çapında 40 takımın davet edildiği yarışmada takımların görevi autogyro sisteminin faydalı yükte kullanılması olacak. Apis Ar-Ge’nin tasarladığı iki parça içerecek minyatür uydu, roketle fırlatılmasının ardından yaklaşık 700 metre yükseklikten yere bırakılıp autogyro kontrolünde iniş yapana dek uydunun bilimsel faydalı yükünden; sıcaklık, basınç, pil voltajı, yükseklik, hız gibi telemetri verilerini kesintisiz olarak aktarabilecek şekilde tasarlandı.

itu-apis- (2)

İTÜ Apis Ar-Ge Uydu Takımı Hakkında

Günümüz teknolojilerini kavrayıp, gelecek teknolojilere yön vermek ve teknoloji alanında ülkemize yararlı bireyler yetiştirmek için 2015’te kurulan İTÜ APİS Ar-Ge Uydu Takımı, farklı bölümlerde öğrenim gören 25 öğrencimizden oluşuyor. APİS, geçmişten bugüne sürdürdüğü başarı yolculuğuyla biliniyor. Asya-Pasifik Uzay Ajansı İş Birliği Örgütü (APSCO) tarafından düzenlenen ve her üye ülkeden sadece bir takımın katılabildiği minyatür uydu yarışması APSCO Cansat International Competition 2016'da, TÜBİTAK tarafından Türkiye'yi temsil etmek üzere görevlendirilen ekibimiz, yarışmadan dünya birinciliğiyle ayrıldı. APİS Takımı, NASA'nın sponsorluğunda düzenlenen model uydu yarışması AIAA CanSat Competition 2016'da genel klasmanda Türkiye birincisi ve Avrupa ikincisi olma başarısını gösterdi. Ülkemizi önemli uluslararası yarışmalarda temsil eden takımımız CanSat Competition 2017’de kritik tasarımda dünya birincisi oldu.